donderdag 8 oktober 2020

Roze spreeuw in Barendrecht!

Gisteren werd ik op een bruiloft ruw verstoord, toen in Barendrecht een heuse roze spreeuw werd gemeld. De vogel was in een tuin in gezien op een struik met druiven tussen de spreeuwen, maar was alweer verdwenen richting de slaapplaats voor de eerste vogelaars arriveerden. Een goede soort op IJsselmonde (pas de 2e na een vogel uit 2003) en dit najaar is al niet slecht. Zo zag ik eergisteren weer een bladkoning in Ambacht, die overigens ook al even rondhing. Het is de 3e vogel al dit najaar in het dorp. Een rondje over een braakliggend terrein leverde toen overigens nog een tapuit, witgatjes en weer wat zoute vegetatie op, zoals klein schorrenkruid en zeeweegbree.

Klein schorrenkruid

Vanochtend sta ik echter met het eerste licht in Barendrecht bij de tuin, in de hoop dat de roze spreeuw weer terugkomt om in de druiven te foerageren. Iets over acht komende duizenden spreeuwen uit de Hoeksche Waard overzetten. De meesten vliegen ver door richting Rotterdam, maar hier en daar 'vallen' groepjes naar beneden de wijk in. Ook in de druiven komen gelijk zo'n 20-30 spreeuwen, maar met Laurens van der Wind moet ik vaststellen dat de roze spreeuw er niet bij zit, helaas... We blijven echter posten, want nu en dan verdwijnt de groep weer en lijken ook weer nieuwe vogels erbij te komen. 
Spreeuwen in dé tuin

Omdat het werk eigenlijk ook nog wacht besluit ik ervandoor te gaan. Nog even een rondje door de wijk om elders nog groepen spreeuwen te vinden levert eigenlijk niks op. De kans is vanavond wellicht groter, voordat de groepen weer naar de slaapplaats gaan, denken we. Echter, als ik net de afrit van Ambacht oprijd krijg ik een belletje dat Jo Polak, waar de vogel in de tuin zat, de vogel weer ziet. Gelijk draai ik de snelweg weer op en iets sneller dan de terugweg ging rijd ik weer richting Carnisselande. Eenmaal aangekomen zie ik de vogel gelijk zitten. Super!! Het is een fijne nieuwe soort voor mijn IJsselmondelijst, pas de 3e dit jaar na grauwe fitis en kleinste jager. 

Roze spreeuw - 1kj
Niet veel later arriveert ook Laurens weer en samen genieten we van de soort uit Zuidoost-Europa die zich te goed doet aan de druiven, maar zich soms ook wat afzijdig van de andere spreeuwen lijkt te houden. Het betreft een jonge vogel, waarvan in het najaar wel vaker vogels in Nederland opduiken. Deze vliegen compleet de verkeerde kant op, want het reguliere overwinteringsgebied ligt in India. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten