dinsdag 20 oktober 2020

Mooie ringochtend en een fijne grijze wouw

Vanaf half oktober zijn de waterpiepers weer aan het binnen druppelen. Gisterenavond heb ik dus weer een poging gedaan op de slaapplaats langs de Devel om ze te vangen. Met een aantal netten in het riet lukte het met Dave van der Spoel op uiteindelijk zes exemplaren van een ringetje te voorzien. Helaas nog steeds geen teruggekeerde beesten van de afgelopen jaren, maar dat moet niet lang kunnen duren zou je zeggen... Naast de waterpiepers vlogen ook nog twee cetti's zangers in het net, maar verder was het zoals gebruikelijk rustig. Het aantal van zes is desalniettemin een mooi begin voor deze winter! 

Waterpieper
Cetti's zanger

Vanochtend ben ik weer met Dave op pad, ditmaal naar de ringbaan in Meijendel. Zelf ben ik daar alweer enige tijd niet geweest, dus de verwachten zijn hoog gespannen. Ondanks dat het geen geweldig weer is wat is opgegeven, kan er natuurlijk altijd wat leuks in de netten hangen in oktober. In de schemer beginnen we gelijk met het afspelen van lijstgeluiden, wat resulteert in de vangst van enkele kramsvogels, koperwieken, merels en zanglijsters. Altijd leuk! 

Kramsvogel
Koperwiek

Ook de rest van de ochtend is met de inmiddels gearriveerde Jan Vegelin en Rinse van der Vliet uiterst vermakelijk. Vooral goudhanen zijn in de meerderheid, maar ook roodborsten en zwartkoppen zijn nog flink aanwezig. Daarbij vangen we nog een aantal groenlingen, vuurgoudhaantjes, een keep en als leukste soorten een tweetal bladkoningen en mijn eerste Siberische tjiftjaf. Een fraai grijs beestje, met de opvallend perzikkleurige wangen. Een geslaagde ochtend! 

Bladkoning

Siberische tjiftjaf

Groenling

Voor de totalen zie hier

Tijdens de laatste rondjes komt het bericht dat bij het Oostvoornse meer een grijze wouw is gemeld. In het begin van de middag blijkt deze nog ter plaatse, waardoor we de netten iets versneld afbreken. Ondanks dat grijze wouwen de laatste jaren sterk toenemen in Nederland, wil het in Zuid-Holland helemaal niet vlotten. Het is al wel het 5e geval voor de provincie, maar slechts één exemplaar daarvan was hooguit 3 kwartier twitchbaar (Bleskensgraaf in 2009). Voor bijna iedereen is het dan ook een nieuwe in de provincie, dus als de netten dicht zijn spoedden Dave, Rinse en ik ons naar deze fraaie vogel.

Bij aankomst is de vogel net weer gevlogen uit een struikje waar hij drie kwartier gezeten heeft, ai. Het is nogal onoverzichtelijk vanuit het gebied (Groene strand) waar de vogel zit, dus we lopen weer richting de rand om de vogel daar hopelijk weer terug te zien. Dat lukt gelukkig verrassend snel en de vogel laat zich mooi zien in de topjes van meidoorns, maar is ook actief aan het jagen en rondvliegen. Een erg fraaie soort en weer een mooie nieuwe voor de Zuid-Hollandlijst! 


Grijze wouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten