zaterdag 10 oktober 2020

Spannend vogelen met een buidelmees!

Net als gisteren zet ik deze ochtend weer in om zelf wat leuks te vinden rondom Ambacht. Van het trektellen zie ik de laatste tijd een beetje af, omdat je tijdens normaal vogelen ook wel veel overvliegende soorten oppikt. Daarbij heb je dan natuurlijk ook nog de kans om wat leuks ter plaatste te vinden. Vanochtend richt ik mijn pijlen op het Waalbos, maar onderweg word ik langs de Achterambachtseweg alweer opgeschrikt door een luid roepende bladkoning. Waarschijnlijk de vogel die hier al sinds 25 september zit. Toch leuk! 

Vervolgens maak ik nog een rondje over de begraafplaats, waarna ik de A16 oversteek en het rondje maak op het terrein bij het dierenpensioen. De bosjes zijn hier tamelijk leeg, maar als ik even stil sta word ik opgeschrikt door de ijle roep van een buidelmees. Totaal hoor ik de vogel 2x duidelijk roepen, maar krijg hem helaas niet in de kijker. Waarschijnlijk vliegt hij achter de bomen langs waar ik naast sta, maar desalniettemin wel een leuke verrassing op deze ochtend! 

Putters

In de plasjes staat het water weer laag en liggen vooral volop eenden, met name veel wintertalingen en slobeenden (zeker zo'n 80 exemplaren). Ook is weer een kleine zilverreiger aan het vissen en is een pijlstaart nog een leuke verschijning voor hier. In de ruigtes die verder in het Waalbos te vinden zijn is verder helaas niet veel te beleven. Tijdens het rondstruinen vliegt nog wel een barmsijs luid roepend over, maar daar blijft het bij. 

Kleine zilverreiger

Rustig gaat het rondje dus weer terug richting Ambacht, waar ik het terrein bij de Ambachtsezoom nog uitpluis. De eerste waterpieper van het jaar laat zich daar leuk bekijken en er vliegt nog een bokje vlak voor me op. Altijd leuk! In de ruigtes zitten wat rietgorzen en ook hangt nog een late gele kwikstaart rond in het gebied. Het blijkt op een 'normale' te gaan en niet één van de oostelijke soorten. Je weet het natuurlijk nooit in oktober... 


Waterpieper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten