zaterdag 17 oktober 2020

Eindelijk oeverpiepers op Sophia!

Vanochtend vaar ik met Hans Bossenbroek richting de Sophiapolder, om de maandelijkse wintertelling weer uit te voeren. Het is heerlijk rustig weer en als we bij de noordpunt zijn afgezet gaan we langzaam het eiland rond. De noordpunt ziet er altijd spannend uit en het blijft jammer dat je hier niet gewoon even naartoe kan gaan. Een ideale plek voor een zeldzaamheid, maar vanochtend komen we niet verder dan wat kepen, koperwieken, holenduiven en heggenmussen. 

Noordpunt van de Sophiapolder

Op het slik tellen we alvast de eenden omdat het water nu nog aardig hoog staat. Op het eiland zijn bijna 1200 wintertalingen aanwezig, maar ook honderden wintertalingen, krakeenden en smienten, alsmede tientallen pijlstaarten. We kunnen nota bene ook nog een nieuwe eendensoort voor het eiland noteren, omdat we en mannetje mandarijneend zien rusten... 

Mandarijneend

Naast de eenden zitten op de slikplaten nog enkele honderden kokmeeuwen, bijna 300 bergeenden, grauwe ganzen en 150 kieviten. Het is al met al rustig en meer dan twee geelpootmeeuwen kunnen we niet tussen de vele vogels vinden. 

Op de dijk vliegt echter na een tijdje een drietal piepers roepend voor ons op, waarna ze weer voor ons op de dijk gaan foerageren. Ze laten zich, ondanks het felle tegenlicht, vrij goed bekijken en het blijken zowaar drie oeverpiepers te zijn. Erg leuk! In de Crezéepolder overwintert jaarlijks min. 1 oeverpieper op de dijk, welke ook dit jaar alweer aanwezig is, maar opvallend genoeg was het nooit gelukt om er eentje op de Sophiapolder te vinden Nu hebben we dus wel een groepje van drie wat daarmee een nieuwe soort is voor het eiland! De soort lijkt daarmee toch echt wel wat algemener zover landinwaarts dan we vroeger dachten. 


Oeverpieper

Beter dan de oeverpiepers wordt het niet en met ruim 3300 getelde vogels varen we even later weer terug. In de hoop op een geode soort lopen we nog over het braakliggende terrein langs de Ambachtsezoom, maar meer dan veldleeuweriken, witgatjes, rietgorzen en watersnippen komen we daar niet tegen. Maar je weet het natuurlijk nooit! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten