zaterdag 26 september 2020

Paar leuke soorten op en langs de mavla

De hele week was de weersvoorspelling voor zaterdag ideaal voor zeetrek, met een harde noordwestenwind. In de loop van de week is de voorspelling echter bijgedraaid en uiteindelijk gaven ze voor vandaag alleen 's ochtends zo'n 2 uurtjes noordwestenwind op, maar een stuk zachter (max. 5 bft). Daarbij zou het ten noorden van de Maasvlakte helemaal niet waaien, waardoor de omstandigheden verre van ideaal meer waren. Desondanks weinig zin om naar Westkapelle te rijden vanwege de afstand en gezien het feit dat er ook wel heel veel regen in de voorspelling zat. Als het licht word zit ik dus met o.a. Herman vd Brand en Pieter Doorn vanaf Maasvlakte 2 over zee te kijken, achter een gefabriceerd windscherm. 

Pittige buitjes op zee

Zoals gevreesd is het rustig boven zee, maar om kwart voor 8 komt toch een leuke soort langs: een vaalt stormvogeltjes komt schitterend door de branding. Super! Een uiterst fraaie soort en typische zeevogel, dus de telling is wat dat betreft geslaagd. We zitten uiteindelijk nog tot 10 uur wat slechts 1 kleine jager oplevert en nog twee grauwe pijlstormvogels die op grote afstand naar noord keilen. Verder zijn het wat jan-van-genten, roodkeelduikers, zwarte zee-eenden en vooral veel grote sterns die voorkomen. Maar dankzij het 'vaaltje' toch een leuke telling! 

Zeetrektellen

Rond 10u houden we het voor gezien want de wind draait plotseling naar noordoost en op de Vuurtorenvlakte is een kleine vliegenvanger gevonden. Die willen we wel even zien natuurlijk en dat blijkt zowaar een eitje. In de bekende bosjes op de vlakte zit de vogel hard te roepen en hij laat zich regelmatig ook helemaal vrij zien. Schitterend! Het is pas mijn 3e kleine vlieg en het was ook alweer even geleden er één gezien te hebben. Leuk! 

Op de Stuifdijk zou een grauwe klauwier moeten zitten, dus die zoek ik ook nog even op. Eerst kijk ik daar finaal overheen, want het blijkt een tam beest te zijn. Daarom laat hij zich, eenmaal in beeld, wel schitterend bekijken. Hij vangt een groot insect op een paar meter van ons die hij vervolgens in de struiken op gaat peuzelen. Een fijne soort op deze manier en een mooie afsluiting van een ochtendje op de Maasvlakte! 



Grauwe klauwier - 1kj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten