vrijdag 4 september 2020

Paapje en cetti's zanger op de baan

Na een drukke tijd heb ik vanochtend weer eens tijd om naar het ringstation in Meijendel te gaan. De afgelopen weken zijn op het ringstation erg leuke soorten gevangen, zoals waterrietzanger, grote karekiet, struikrietzanger en noordse nachtegaal. Helaas heb ik daar niks van meegekregen, maar wellicht dat er vandaag nog iets komt?! De verwachtingen zijn alleen niet hoog gespannen, want de zuidwestenwind voorspelt niet veel goeds.

Dat blijkt te kloppen, want met Rinse van der Vliet heb ik uiteindelijk een hele rustige dag. We zien veel lege netten en totaal vangen we 45 vogels. Om weer in te komen is het overigens heerlijk en we vermaken ons opperbest. Zeker als de eerste vogel een paapje blijkt te zijn! Altijd een lastige soort om te vangen en op de ringbaan was het me nog nooit gelukt. In 2018 heb ik wel meerdere paapjes in de Zegenpolder geringd, dus een nieuwe voor de handlijst is het niet.


Paapje

Tevens vangen we vandaag nog een cetti's zanger. Deze soort is dit jaar gigantisch toegenomen in het duin, want twee jaar geleden was het nog een zeldzaamheid in de netten. Nu niet meer, maar het blijft nog wel een leuke soort om te vangen. En dan natuurlijk altijd even de staartpennen tellen, aangezien cetti's zanger de enige zangvogel is met 10 in plaats van 12 pennen. 



Cetti's zanger
Voor de totale vangst zie hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten