vrijdag 21 augustus 2015

Rustige vangst maar veel moois op de Veluwe!

Vanochtend ben ik weer present op de ringbaan in Meijendel, maar het is weer eens erg rustig op de baan met weinig spectaculaire vangsten. Een langsvliegende kleine strandloper, bosruiter en wat witgatten zorgen af en toe wel voor wat spanning, maar het levert helaas niks op. Voor de totalen zie hier.

Vanavond spreken Laurens en Kees van de Wind, Herman van den Brand en ik om 18u af bij de bushalte om iets waar we het al jaren over hebben maar eens 'te gaan doen': dassen zien. Het kwam vaak aan bod als iets dat we nog een keer moesten doen, en vanavond leek ons dan eindelijk wel goed om het te gaan proberen. We hadden een goede locatie gekregen op de Veluwe ergens dus dat moest helemaal goed komen.

Ruim op tijd zijn we op de locatie zodat we ons goed kunnen oriënteren waar de dassen tevoorschijn gaan komen. En dat doen ze uiteindelijk ook, maar een stukje eerder dan verwacht. Zo'n 3 kwartier voor zonsondergang komt de eerste al uit het hol en snuffelt wat rond in het bos. Daarna volgen er nog een paar waarna ze vervolgens voor ons de weg oversteken en in het maïsveld verdwijnen om zich daar ongetwijfeld lekker vol te eten. Eindelijk dus deze marterachtige een keer gezien, want dat 'moest' natuurlijk gewoon, erg gaaf!!
Dassen                                                  ©Laurens van der Wind
Hierna rijden we nog het bos in om wat wilde zwijnen en edelherten te zoeken, we waren er nu immers toch. Ook die bleken makkelijk en de wilde zwijnen vraten zelfs het brood wat een behoorlijk rijtje toeristen hun toewierp. Een gekke manier om zwijnen te kijken, maar ze lieten zich daardoor natuurlijk wel leuk zien. Een mannetje edelhert dat we een stuk verder langs de weg opeens zien staan en het bos in zien verdwijnen voelt in dat opzicht natuurlijk wel een stuk 'wilder' aan.
Wilde zwijnen
We sluiten de avond uiteindelijk af op een heideveld in de buurt waar onder een heldere hemel nog een flink aantal nachtzwaluwen zit te roepen en te snorren; die vervelen nooit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten