zaterdag 22 augustus 2015

Een Nona op de Mavla

Vanochtend maar weer met Laurens van der Padt afgesproken om de Maasvlakte weer eens af te struinen. Afgelopen dagen werden er al een kleine spotvogel en noordse nachtegaal gevangen langs de Nederlandse kust, dus het gevoel dat alles weer was er alweer, ondanks dat het toch nog wat vroeg in het seizoen is. Vooral sperwergrasmus staat ook nog hoog op het wenslijstje om een keer zelf te vinden, dus dat moest vandaag maar gebeuren.

Aangezien we nog niet echt verwachten dat het druk zal zijn beginnen we maar gewoon bij het Luzernveld en de Vuurtorenvlakte. Daar aangekomen is al snel duidelijk dat er niet heel veel aankomst is geweest, maar het is gelukkig niet helemaal leeg. We zien hier wat bonte vliegenvangers, fitissen en een patrijs, maar meer krijgen we er niet uit. We besluiten daarom maar wat kilometers te maken langs de dijk van de Tweede Maasvlakte, wie weet zit daar nog wat, en aan 1 vogel heb je natuurlijk al genoeg... Het blijkt echter helemaal leeg te zijn, dus dan nog maar even wat goede plekken rondom de EON-centrale checken.

De parkeerplaats van Bayer is natuurlijk eerst aan de beurt. De hekken zitten weer 'vol' met gekraagde roodstaarten, bonte vliegenvangers en een grauwe vliegenvanger, en als we de parkeerplaats zijn opgelopen worden we na het vinden van een draaihals helaas weer van het terrein geplukt. Zo jammer, want er zitten altijd weer veel vogels hier!
Draaihals                                                                            ©Laurens van der Padt
We lopen dus langzaam van de parkeerplaats af, en bij de ingang pish ik nog even wat in de bosjes. Zoals altijd reageren er vogels, en naast een kleine karekiet en wat grasmussen begint er opeens iets heel hard te ratelen in de bosjes! Harm Blom die aan komt lopen is ook gelijk gealarmeerd en samen zien we dat een nachtegaal het geluid maakt, maar het klinkt veel zwaarder en harder dan ik van een normale nachtegaal gewend ben. Tussen de takken en het hek door zie ik 'm over de grond hippen, waarbij wel gelijk de gele mondhoeken opvallen. Het zal toch niet?! 

De vogel laat zich hierna niet meer zien door het pishen, maar op de tape van noordse nachtegaal wordt reageert hij direct en komt er zowaar even helemaal uit. Het lijkt dus wel echt te gaan om de oostelijke neef van onze gewoon nachtegaal! Ook het geluid wat we gelijk kunnen checken komt volledig overeen, maar omdat we 'm niet al te best hebben gezien houden we eerst nog een kleine slag om de arm, maar dat is na wat nagekeken te hebben verdwenen. Een leuke soort om zo te vinden, en op exact hetzelfde stukje van de P-plaats als waar er 2 jaar geleden ook eentje zat!
Noordse nachtegaal                                                                ©Laurens van der Padt
We vogelen hierna nog even door maar verder dan wat bonte vliegenvangers, fitissen en een braamsluiper komen we niet meer, maar ondanks dat toch weer een erg fraaie score met een zelf gevonden draaihals en noordse nachtegaal! 

's Avonds kan ik het niet laten om nog wat te checken in Ambacht. Op het nog resterende braakliggende terreintje stoot ik niet meer dan een watersnip op, maar op de Sophiapolder vind ik tussen de kemphanen zowaar een krombekstrandloper! Ondertussen een jaarlijkse gast op het eiland, maar toch nog slechts het 9de geval voor IJsselmonde en natuurlijk een goede voor de IJsselmondejaarlijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten