woensdag 12 augustus 2015

Ringen en wat vogelen hier en daar

Na een rustige vangst wat betreft leuke soorten gisterenochtend op VRS Meijendel met 92 vogels, dat dan weer wel, was ik er vanochtend weer. Ook vanochtend is het helaas erg rustig met leuke dingen en slagen we er bijvoorbeeld niet in om één van de honderden foeragerende huiszwaluwen te verschalken, helaas... Leuk is wel de eerste bonte vliegenvanger weer van het najaar! Voor de totalen zie hier.
Bonte vliegenvanger
Vanmiddag kan ik weer naar de Sophiapolder, en gezien de leuke steltlopers de afgelopen week in de Biesbosch zijn de verwachtingen toch wel enigszins hoog gespannen. Op het eiland aangekomen blijkt dat echter weer tegen te vallen en meer dan de ruim 200 kemphanen, wat oeverlopers, 2 grutto's, kluten en een enkele bontbekplevier loopt er qua steltlopers niet. Leuk om te zien is wel dat de oeverlopers een flinke stronk in de polder als hoogwatervluchtplaats gebruiken.
Oeverlopers
In de polder kwam twee maal een roofvogel de boel pesten, een jonge slechtvalk en een jonge havik. Deze laatste is wel een aardige verrassing, want de adulte haviken op de naastgelegen Galgenplaat hebben we sinds een heel aantal weken weer gezien en nu vloog er dus een jong beest rond. Zouden ze dan toch gebroed hebben?!
Meeuwenmix met grote en kleine mantelmeeuw, geelpootmeeuw en zilvermeeuw
1kj geelpootmeeuw
1kj kleine mantelmeeuw
Vanavond vroegen de Jacob en Albert Molenaar of ik nog zin had om naar de kleinst waterhoen van Oegstgeest te gaan. Aangezien het alweer enige tijd geleden is dat ik deze soort zag had ik daar wel oren naar. Net voordat ik thuis wegrijdt stuurt Laurens van de Wind alleen dat er een zwart weeskind in z'n tuin zit, een nachtvlinder wel te verstaan, want bij het noemen van de term dat ik daar ging kijken werd mening wenkbrauw gefronst...
Zwarte weeskind
 Hierna gaat het door richting het gebiedje bij Oegstgeest waar al in eerdere jaren kleinst waterhoentjes waren gezien. Vanavond laat het exemplaar het echter afweten en moeten we het doen met wat waterrallen, witgatjes en oeverlopers.
Waterral
Eenmaal thuis is het al aardig donker en kijk ik nog even naar de vallende sterren die opeens overal in het nieuws zijn. Ik zie een paar meteoren vanuit de tuin verbranden en tijdens het wachten hoor ik zowaar de roep van een bosruiter! Een leuke tuinsoort natuurlijk en op IJsselmonde tegenwoordig geen jaarlijkse gast meer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten