zaterdag 15 augustus 2015

Geslaagde verkenningsronde op de Mavla

Het is ondertussen toch alweer half augustus, dus vandaag besluit ik met Laurens van der Padt een verkenningsronde over de Maasvlakte te houden. Zeker nadat gisteren de eerste draaihals daar ook weer was gevonden, zou dat vandaag ook zomaar nog wat kunnen opleveren. Als we net Ambacht uitrijden komt flapt er opeens een visarend voor de auto langs, tof! Als we net Ambacht uitrijden komt flapt er opeens een visarend voor de auto langs, tof!

Het begin op de Mavla bij het Luzerneveld, de bekende greppel en de Vuurtorenvlakte is echter niet veelbelovend. Op wat paapjes na zien we echt helemaal niks, en worden we gelijk van de Vuurtorenvlakte afgestuurd door zenuwachtige beveiliging en politie...

Langs de Stuifdijk zitten nog wel wat zilvermeeuwen, maar geringde beesten treffen we er niet aan. Op de Nieuwe Waterweg zwemmen nog wat eiders en op het Papegaaienbekeiland zien we op de steiger maar liefst 5 kuifaalscholvers zitten, leuk zoveel!
Kuifaalscholvers
We kijken vanaf de Tweede Maasvlakte hierna nog even over zee, je weet het immers nooit in deze tijd, en in een kwartier zien we een groepje zwarte zeeëenden en wat jan-van-genten fraai dichtbij naar noord overvliegen. Op het strand staan ook nog een geringde Noorse grote mantelmeeuw en een Nederlandese zilvermeeuw.
Geringde meeuwen
Het Distripark is even later ook helemaal leeg, maar als we even later bij de Bayer parkeerplaats aankomen is dat niet het geval. Als we langs de rand lopen zien we namelijk al een paapje, wat gekraagde roodstaarten en opeens zit er een draaihals op het hek! Gezien de vogelactiviteit lopen we hierna de parkeerplaats maar op en dat levert uiteindelijk zo'n 10 gekraagde roodstaarten, 2 bonte vliegenvangers, 3 nachtegalen, een sprinkhaanzanger, tjiftjaffen en wat heggenmussen op. Ook de draaihals laat zich nog zien maar het is een schuw beestje, leuk vogelen weer hier dus!

We checken hierna nog wat struikjes bij de EON-centrale en ECT, maar bij de laatste plek worden we helaas weer weggestuurd. Deze keer door de douane, maar we zien nog wel net een bonte vliegenvanger en een nachtegaal in de bosjes. De struiken langs de Missouriweg zijn op wat fitissen na helemaal leeg.

Op de Maasvlakte houden we het nu wel voor gezien en besluiten al vogelend maar terug te gaan. Bij het slipdepot lezen we nog wat lepelaars af en op het Oostvoornse meer kan ik nog 2 puntjes voor de eeuwige maandlijst scoren: 2 zeekoeten en een grote zaagbek.
Lepelaars
Grote (links) en middelste zaagbek 
De Strypse Wetering is hierna aan de beurt, en net zoals altijd is het daar leuk vogelen met wat bosruiters, witgatjes, kemphanen en een hinkende krombekstrandloper aan de oostkant van de weg.
Krombekstrandloper
Op het andere stukje zien we bij aankomst een fraaie adult reuzenstern staan, een leuke verrassing voor ons maar hij blijkt al sinds gisterenmiddag aanwezig. Een zwarte stern gaat af en toe bij z'n grote achterneef zitten en langs de achterrand sluipt even een porseleinhoen door de vegetatie, ook erg leuk!
Reuzenstern
Zwarte stern en reuzenstern
Onderweg naar huis checken we nog een groep meeuwen en goudplevieren zonder veel spannends, en op de vuilstort bij Heijplaat is alleen een Utrechtse kleine mantelmeeuw het noemen waard.
Utrechtse kleine mantelmeeuw BN-S3
De Maasvlakte heeft vandaag dus gelijk haar dienst weer bewezen, maar hopelijk is de beveiliging over een week of 2 iets meer gewend aan vogelaars... Ook de reuzenstern en porseleinhoen waren weer een tijd geleden, beiden bleek ik voor het laatst in 2012 gezien te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten