dinsdag 25 augustus 2015

2 krentjes op een volle Mavla

Met medestudent Niek Eilander zou ik nog een keertje de Maasvlakte over gaan struinen, en vandaag moest dat dan maar gebeuren. Vogelen op de Maasvlakte blijft toch een aparte tak van de sport, maar is wel één van de meest aantrekkelijke in mijn ogen. We kijken eerst nog even vanaf de Tweede Maasvlakte over zee, west 4-5 is natuurlijk niet slecht, maar verder dan wat jan-van-genten en een zwarte zeeëend komen we niet.

Hierna beginnen we bij het Luzerneveld en op de Vuurtorenvlakte en lopen we de standaardplekjes af. In de struiken zitten de nodige bonte vliegenvangers, gekraagde roodstaarten, tuinfluiters, braamsluipers, paapjes, tapuiten, boompiepers en vooral veel fitissen. Het is dus leuk vogelen, en dat resulteert bijvoorbeeld ook in vogels op de gekste plekken. In de luwte van de brandweerkazerne zitten bij wat teunisbloemen bijvoorbeeld 2 bonte vliegenvangers, een gekraagde roodstaart en 4 fitissen; Maasvlakte optima forma!

Bij de MOT-bosjes zit het prikkeldraad ook vol met bonte vliegenvangers, gekraagde roodstaarten en fitissen, maar meer zit er helaas niet tussen. Tevens zien we vanaf hier ook weer een tweetal kuifaalscholvers op het Papegaaienbekeiland.
Bonte vliegenvanger
V.l.n.r. fitis, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart
Aangezien er nu aardig wat vogels zitten overal, lopen we ook weer een aantal kilometer over de nieuwste stuifdijk van Maasvlakte 2. En inderdaad zitten daar nu ook vogels in de duindoorntjes: 3 fitissen, een bonte vliegenvanger, grasmus en 2 boompiepers. Spannend vogelen dus! 

De parkeerplaats van Bayer is hierna aan de beurt, maar helaas worden we niet op het terrein toegelaten. Hier en rond de EON-centrale zien we nog wel wat bonte vliegenvangers, veel fitissen, een kleine karekiet, tuinfluiters en een braamsluiper. Ook langs de Missouriweg zien we even later weer erg veel van hetzelfde, maar nu ook eindelijk met een krentje ertussen: een draaihals! Toch alweer m'n 3de gevonden op de Maasvlakte dit jaar en het blijven leuke beesten! 
Draaihals
 Rond het Distripark is het even later ook weer erg leuk vogelen en nu is het een adult man grauwe klauwier die alle aandacht opeist. Eigenlijk een zeldzamere verschijning in Zuid-Holland dan een draaihals, en deze is ook wel bijzonder fraai!

Grauwe klauwier
Na dit succes hebben we al de goeie plekken wel gecheckt en besluiten we al vogelend terug te gaan richting Rotterdam. Het is ook wat regenachtiger geworden, dus we zijn mooi op tijd klaar gekomen met de Mavla. Op het Oostvoornse meer zwemmen alweer ruim 10 geoorde futen en even later zien we bij de Strypse Wetering een fraai jagende reuzenstern, wat bosruiters en weer een hele hoop goudplevieren. De porseleinhoentjes laten het helaas afweten.
Goudplevieren
Even later doen we op de Beningerslikken nog een poging voor de aanwezige duinpiepers. We zien een exemplaar opvliegen maar helaas een stukje verder onzichtbaar invallen. Verder dan die vluchtige waarneming komt het niet, maar het is nog leuk vogelen met ook hier een jagende reuzenstern, kleine plevieren, grote en kleine zilverreigers en erg veel witte en gele kwikstaarten. 

Al met al weer een mooie dag achter de rug zo waarop de Maasvlakte weer eens lekker vol zat met vogels en zowaar dus ook weer 2 krentjes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten