dinsdag 1 november 2022

Waterpiepers en bokjes, maar nog geen houtsnippen

De afgelopen week hebben we de smaak te pakken gekregen met de bokjes. Met name een lange ochtend in de Zegenpolder was zeer succesvol met totaal 22 vangsten, een recordaantal in Nederland op één dag van deze soort denk ik. Ook in de Volgerlanden in Ambacht kon ik weer de nodige bokjes ringen en ook vingen we de eerste exemplaren weer terug, die meestal dus een weekje aanwezig waren. Een schitterende soort met onderling ook flinke variatie in formaat en uiterlijk. Als we de trend doorzetten kunnen we hopelijk een mooi beeld krijgen van het voorkomen van deze schaarse wintergast op IJsselmonde.

Bokjes

Naast de bokjes overdag maakte ik afgelopen week met Rutger Plaisier ook weer de eerste avondronde in de Zegenpolder. Houtsnippen waren helaas nog niet gearriveerd, maar met vangsten van wat watersnippen, bokje en veldleeuweriken was het zeker geen saai rondje. Ook een ransuil en kerkuil kwamen nog voorbij en hopelijk volgen de houtsnippen snel! 

Veldleeuwerik

Watersnip

Tijdens een vangpoging overdag in de Zegenpolder lukte het afgelopen vrijdag bovendien om nog zes waterpiepers van kleurringen te voorzien. Sowieso is het leuker om waterpiepers overdag te vangen, omdat ze dan nog beter te zien zijn, maar hopelijk gaat het kleurringen in de polders van Rhoon ook nog tot leuke aflezingen leiden. In de Zwijndrechtse Waard kon ik onder andere afgelopen zaterdag ook meerdere waterpiepers aflezen, waaronder ook een exemplaar die ik twee winters geleden van kleurringetjes voorzag. Leuk om die plaatstrouw te zien! 


Waterpieper (rechts) en bokje

Waterpieper R/GWW

Waterpiepers aflezen

Vanavond stond er vervolgens weer een vangpoging op het programma langs de Devel. De wind was fors (windkracht 4) en het aantal waterpiepers wat inviel in het riet was laag. Desalniettemin hingen er toch nog drie exemplaren in het net die van kleurringen voorzien konden worden. Toch een mooi resultaat, zodat het aantal nieuwe geringde exemplaren langs de Devel voor deze winter is gestegen tot 11. 
Waterpieper R/GGB

Geen opmerkingen:

Een reactie posten