zaterdag 26 november 2022

Leuke houtsnipvangsten en o.a. een grote burgemeester

Afgelopen maandagavond was het weer nat en guur, niet ideaal om buiten te lopen zou je zeggen, maar om snippen te vangen is het gunstig. Door de wind en regen horen ze je slecht aankomen, waardoor ze over het algemeen makkelijker te vangen zijn. De vaste ronde door de Zegenpolder leverde totaal zes houtsnippen op, waaronder eindelijk de eerste terugvangst. Het betrof tegen de verwachting in mijn derde houtsnip die ik ringde in de polder, geringd op 6 januari 2020. Erg leuk om deze nu drie winters later terug te vangen! Ook nog een drietal bokjes liet zich vangen en totaal waren er ook weer zeker 10 houtsnippen in de polder aanwezig. 

Houtsnip, geringd op 6 januari 2020

Afgelopen donderdag hadden we een teamuitje in Zeeland, waarbij ik in de ochtend nog wat door Zeeland vogelde met Vasco vd Berg. Onderweg naar Westkapelle zagen we onder andere een fraaie ijsduiker langs de Brouwersdam, twee kuifaalscholvers, zwarte rotgans, alk en de grote burgemeester in Vlissingen. Voor mij pas de eerste keer dat ik deze vogel tref die hier al meerdere winters aanwezig is, en dus ook voor het eerst dat ik een adult zie. Mooi! Ook eindelijk eens trosgamander op Neeltje Jans meegenomen, toch nog een nieuwe plantensoort zo laat in het jaar...


Grote burgemeester

Trosgamander

Vanochtend loop ik met Rutger de ronde in de Zegenpolder voor bokjes. Dat levert uiteindelijk maar één gevangen exemplaar op, van de totaal twee exemplaren die we treffen. Verder is het ook redelijk rustig in de polder met natuurlijk wel de gebruikelijke groep waterpiepers en veldleeuweriken, en ook de in Schotland geringde roodborsttapuit is nog aanwezig. 

Tegen het eind van de middag gaan we richting de Devel om weer een vangpoging te doen voor waterpiepers. De aantallen slapen waterpiepers in het riet zijn niet erg hoog en uiteindelijk belandt er helaas geen enkel exemplaar in het net. Jammer! Alleen een cetti's zanger en wat pimpelmezen kunnen we van een ringetje voorzien. Hopelijk volgen er later deze winter nog wel wat meer vangsten, maar met tot nu toe 13 geringde exemplaren houdt het nog niet echt over. 

Mistnetopstelling in het riet

Na deze ringsessie doen we een ronde in het Waalbos voor houtsnippen, en dat bleek wel een succes. Op een relatief klein oppervlak komen we uiteindelijk liefst 30 exemplaren tegen, een erg hoge dichtheid! De afwisseling van graslanden op kleigrond met struwelen is dan ook ideaal voor houtsnippen, maar zulke aantallen had ik toch niet verwacht. Van de 30 exemplaren kunnen we er uiteindelijk 10 van een ringetje voorzien. Daarnaast vangen we ook nog een bokje en een watersnip. Binnenkort maar weer terug dus! 



Houtsnip, watersnip en bokje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten