vrijdag 19 januari 2024

Weinig bokjes, maar genoeg ander leuks door vorst

Terwijl eerder deze week de dooi juist was ingevallen, is het sinds een paar dagen weer behoorlijk fris en ligt het meeste open water dicht. Dat zorgt natuurlijk weer voor leuke omstandigheden, want waar zijn de bokjes met dit weer nu te vinden, of trekken ze helemaal weg? Een rondje in de Zegenpolder leverde vanochtend wel gewoon twee bokjes op, maar ze zaten wel op atypische plekken. Met name bij drainagebuizen op oevers die nog net open lagen. Eén van de twee kon ik vangen, wat al een geringde vogel bleek te zijn die dus inderdaad nog gewoon is blijven hangen. In Oud- en Nieuw-Reijerwaard kon ik even later totaal maar één bokje vinden, die zich ook nog eens niet liet hangen. Deze ondiepe stukken lagen alleen helemaal dicht gevroren, waardoor het niet zo verwonderlijk was dat ik daar geen bokjes trof. Erg leuk was wel weer een geringde waterpieper in Oud-Reijerwaard, R/YNR. 
Bokje

Rustplek bokje

Aangezien de zon ook behoorlijk was doorgebroken, kon ik de rest van de dag beter aan de gang met waterpiepers, en zodoende. Vanwege de vorst waren de boeren in de Zwijndrechtse Waard volop aan het ploegen, waarbij grote groepen kieviten en kokmeeuwen achter de trekkers liepen, maar ook wat kemphanen en witte kwikstaarten. Ook enkele waterpiepers, maar de meeste liepen vandaag nog op de percelen langs de Lindtsedijk die helaas wel geploegd waren. De spruitenstoppels zijn nu dus verdwenen, maar ik kon er nog meer dan 10 exemplaren aflezen. 
Er werd geploegd

Naast deze redelijk gebruikelijke wintergasten, liepen er ook totaal drie koereigers achter de ploeg. Afgelopen dagen waren ze al opgemerkt, maar waarschijnlijk zijn dit exemplaren die op de Korendijkse Slikken aan het overwinteren waren. Bij het vee valt met dit weer vermoedelijk toch weinig te halen, weinig ongewervelden dieren zijn immers nog op het oppervlak aanwezig, waardoor ze bij ploegende trekkers een alternatief hebben gevonden. Leuk om te zien! Ze waren nu druk bezig met het pikken van wormen die naar het oppervlak werden gehaald. 
Koereiger

Met wat kouder weer is ook altijd het aantal kol- en brandganzen in de Zwijndrechtse Waard behoorlijk hoger dan gebruikelijk. Een rondje door de paar poldertjes die er zijn levert ruim 500 kolganzen op en nog zo'n 350 brandganzen, een zeldzaamheid zit er helaas niet tussen maar een geringde brandgans is wel leuk. Het blijkt RKNG, een exemplaar dat op 2 maart 2022 werd geringd op Ameland en sindsdien ook alleen nog maar in Friesland werd afgelezen! 
Brandgans RKNG

De dag sluit ik ten slotte af langs de Devel, waar ik op de slaapplaats liefst vijf waterpiepers kan vangen en kleurringen. Eén van de hoogste aantallen ooit zo midden in de winter, leuk! Totaal was het overigens behoorlijk druk met ca. 35 slapende waterpiepers en zeker 130 graspiepers. Overigens waren de waterpiepers niet opvallend licht, ondanks de kou. Ze leken juist wel vet aangemaakt te hebben en dus extra zwaar te zijn. Misschien een voorbereiding voor als de kou zou doorzetten en ze toch wel weg zouden moeten trekken?! 

Zware waterpieper >30g! 

Waterpieper R/YGN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten