vrijdag 5 januari 2024

Op jacht naar slaapplaatsen in de Hoeksche Waard

Gisteren besloot ik het eind van de middag eens door te brengen op Tiengemeten. Toch wel een schitterend eiland, ook in de winter, waar natuurlijk vast wel waterpiepers zouden slapen. De focus lag op de westpunt waar het sowieso al goed toeven was met vele bruine kiekendieven (slapen ook op het eiland), meerdere blauwe kiekendieven, grote en middelste zaagbekken, nonnetjes en twee zeearenden. Waterpiepers bleken inderdaad ook aanwezig met in de westpunt een duidelijke slaapplaats van ca. 25 exemplaren. Veel aankomst bleek er overigens niet te zijn, maar op de terugweg kwam ik nog weer meerdere waterpiepers tegen, waardoor er dus meerdere slaapplaatsen moeten zijn op het eiland. Binnenkort nog eens een bezoekje! 


Tiengemeten

Vanochtend startte ik op tijd met Rutger in de Portlandpolder, waar we helaas geen waterpiepers konden vinden. Even later was wel duidelijk waarom, want in de Zegenpolder liep een groep van 90 exemplaren! Dat is zo ongeveer de hele groep die slaapt in het Klein Profijt, maar ondanks de nodige moeite lukte het niet om andere geringde exemplaren te zien de R/WGG die ik afgelopen winter in de Zegenpolder ringde. Het zou toch moeten kunnen om hier een exemplaar van de Devel te treffen?! Bokjes bleken helaas afwezig in de polder en ook in de Zuidpolder konden we ze even later niet vinden. In Polder Nieuw-Reijerwaard zaten ze dan weer wel, maar het geluk was niet aan onze zijde... Het lukte slechts om één exemplaar van de acht te vangen, de rest was te ril, zaten in kleine groepjes of op ongelukkige plaatsen. Het is zit ook weleens tegen... 

Bokje

In Oud-Reijerwaard ging het even later iets beter en konden we 9 van de 13 exemplaren ringen. Dit waren allemaal jonge vogels waarvan slechts één terugvangst van eerder deze winter. Het blijft verbazen hoeveel nieuwe exemplaren we nog tegenkomen... Erg verrassend was overigens ook een tweetal adulte dwergmeeuwen die rustig langs kwamen flappen. Leuk in deze tijd van het jaar! 


Oud-Reijerwaard

Om het oostelijke deel van de Hoeksche Waard beter in beeld te krijgen, liep ik rond zonsondergang op de dijk bij de Hoogezandsche Gorzen, bij Numansdorp. Op papier leek hier een geschikte slaapplaats aanwezig te zijn in een omgeving waar helemaal geen waarnemigen bekend zijn van waterpiepers. Het zou toch moeten kunnen?! Niks bleek echter minder waar, want ik hoorde of zag geen enkele waterpieper. Een flinke groep witte kwikstaarten was wel aanwezig (dus je zou zeggen genoeg foerageergebied) en het was niet saai met o.a. nog twee zeearenden, brilduikers, slaapplaats van wulpen, witgatjes en een fraai mannetje blauwe kiekendief. 

Potentiële slaapplaats

Ten slotte leverde een ronde vanavond door het Waalbos wel veel waarnemingen op van houtsnippen, watersnippen en wat bokjes, maar door de zachte wind viel het vangen erg tegen. We vingen slechts twee houtsnippen en een watersnip, maar waren nog aangenaam verrast door meerdere jagende ransuilen. Schitterend!

Houtsnip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten