zaterdag 13 januari 2024

Slapende ganzen en een verrassende vangst

Vanochtend ben ik met het eerste licht op de Sophiapolder om de maandelijkse wintertelling weer te doen. Het weer is behoorlijk grauw, maar het is afgaand tij dus voor de wintertelling ideale omstandigheden. Deze maand valt de telling samen met de ganzentelling, en die bleken er door de kou van de laatste dagen veel te slapen. In de schemering telde ik bijna 3000 grauwe ganzen en ook sliepen er 1290 brandganzen, hele hoge aantallen voor het eiland! In het eerste uur na zonsopkomst vertrokken ze in groepen de Alblasserwaard in, net zoals de 105 kolganzen die ook nog aanwezig waren.

Kolganzen

Naast de hoge aantallen ganzen was het druk met smienten, maar ook 31 pijlstaarten was een erg mooi aantal voor het eiland! Verder stonden er bij aankomst nog relatief veel meeuwen op de slaapplaats, waaronder zeven pontische en een geelpootmeeuw. Toen het water langzaam daalde verschenen ook de nodige steltlopers, waaronder meer dan 60 kemphanen en een leuke groep van 16 bonte strandlopers. Een hoog aantal in de winter! 

Halverwege de dag kon ik nog een uurtje vrijmaken om wat ringen van waterpiepers af te lezen in Polder de Hooge Nesse, wat ook goed lukte. Aan het eind van de dag nam ik positie in bij de Ruijbroeksche Wetering. Een klein natuurgebiedje midden in de Alblasserwaard en potentieel geschikt als een slaapplaats voor waterpiepers. Vanavond was het gelukt om op vrijwel alle geschikte plekken in de Alblasserwaard te posten voor slapende waterpiepers, maar helaas leverde dat op vrijwel geen enkele locatie waterpiepers op. Mijn avond verliep zonder waterpiepers en uiteindelijk werden alleen op de bekende plekken (Kinderdijk en de Zouweboezem) waterpiepers in lage aantallen gezien. Het vermoeden was daarmee wel bevestigd dat de aantallen in de Alblasserwaard (en vermoedelijk ook in de rest van het laagveengebied) echt laag zijn. 

Ruijbroeksche Wetering

In de avond levert een kort bezoek aan Sandelingen-Ambacht nog wel een hele verrassende vangst op, namelijk een roerdomp! In het gebied overwinteren meerdere exemplaren, maar erg leuk dat het lukte om er eentje te vangen! Het bleek een jonge vogel, die we de komende tijd hopelijk ook nog kunnen volgen! 

Roerdomp


Ruicontrast in de armpennen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten