vrijdag 4 maart 2022

Schitterende vangochtend in de Zegenpolder

Afgelopen zaterdag was ik de hele dag weer op zoek naar geringde waterpiepers, wat op de twee bekende plaatsen langs de Langeweg en de Lindtsedijk nog flinke groepen opleverde met twee aflezingen van exemplaren die ik daar vaker trof (Lindtsedijk). Een vangpoging leverde 's avonds helaas geen waterpiepers op, maar een mannetje roodborsttapuit was nog wel een mooie bijvangst. 

Waterpieper

Roodborsttapuit

Vanochtend ben ik ook weer op pad om te gaan ringen en met Rutger Plaisier zijn we rond half 6 in de Zegenpolder met het doel om zoveel mogelijk vogels te vangen en te ringen voor onderzoek. Enkele vangmanieren die ik een aantal jaar geleden had geprobeerd wil ik weer herhalen om te kijken of het één en ander nog werkt zoals ik hoop. Het eerste doel is het vangen van een wintertaling, en dat lukt gelukkig. Een schitterend mannetje belandt in het net met ook nog een watersnip als bijvangst. Mooi! 

Wintertaling (man)

Watersnip

Rondom de Vlakkenburg zitten vaak ringmussen, een schitterende soort waar er niet zoveel meer van zijn op IJsselmonde helaas. In Rhoon zitten ze gelukkig nog wel aardig en het lukt vanochtend om twee exemplaren te vangen en te ringen. Schitterende beestjes! 

Ringmus

In de polder zelf zit ook een flinke groep waterpiepers, graspiepers en veldleeuweriken, dus daaarvoor doen we ook ons best om het één en ander te kunnen ringen. Uiteindelijk vangen we meerdere graspiepers, twee waterpiepers en ook diverse rietgorzen. Eén van de waterpiepers kleurringen we ook, zodat die makkelijk in het veld zijn af te lezen. 

Waterpieper R/NRN

Ten slotte zit in de polder nog zes bokjes, waarvan we maar liefst vier exemplaren van een ringetje kunnen voorzien. Schitterende snipjes en prachtig om ze ook zo overdag te kunnen bekijken! 


Bokje

Op de terugweg doen we nog een poging om waterpiepers af te lezen bij Zwijndrecht, maar daar vinden we alleen maar graspiepers, dus helaas. Het was echter een schitterende dag met mooi resultaat! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten