zaterdag 26 maart 2022

Nog stil in Klein Profijt

Gisterenmiddag was ik na een ochtendje druk te zijn geweest met kieviten in de Zegenpolder, nog even in het Waalbos. In een mooie groep van zo'n 20 waterpiepers, lukte het zowaar om nog twee gekleurringde exemplaren af te lezen. De waterpiepers zijn nu op z'n mooist en ook de geringde exemplaren zijn al mooi doorgeruid. Het zijn overigens wel twee bekende vogels, die ik eerder deze winter al op andere plekken in de Zwijndrechtse Waard was tegengekomen.

Waterpiepers

Vanochtend ga ik met Laurens van der Wind weer eens naar het Klein Profijt. Zeker vroeg in het broedseizoen toch wel één van de mooiste plekken om te zijn op IJsselmonde. De storm bleek echter flink huis gehouden te hebben, want vele bomen lagen ongeknakt. Het was een aardig slagveld en ook qua broedvogels was het nog maar vrij tam. We hoorde slechts één zingende matkop, maar zagen er nog wel meerdere. Ook het haviknest was uit de boom gewaaid (of de boom lag ook om) en ook kleine bonte spechten lieten het nog afweten. Met name oudere bomen hadden het loodje gelegd, dus het kan zomaar dat nestbomen van spechten zijn verdwenen. We zullen we het wel gaan zien. Leuk was nog wel een paartje appelvink wat we tegen het lijf liepen, altijd mooie beesten! 

Klein Profijt

Appelvink

In de Koedood waren zomertalingen gemeld, en inderdaad zien we op de locatie even later een drietal exemplaren. Altijd goed om deze soort weer te zien, terug uit de overwinteringsgebieden diep in Afrika. Dat het broedseizoen al in volle gang is laten ook de roeken zijn. Bij Heijplaat tellen we even later 19 nesten en laat ook een zwarte roodstaart zich nog zien. Als het goed is zal het aantal roekennesten overigens nog wel wat toenemen, want jaarlijks broeden 30-40 paartjes op IJsselmonde, verspreid over twee kolonies. 

Vanmiddag struinde ik nog even in het Waalbos, waar de kieviten duidelijk de randen van het gebied hebben opgezocht. In het centrum van het gebied is nauwelijks nog een kievit te bekennen. Het aantal is dan ook afgenomen, maar nog steeds zit er ca. 25 paar. Ook waterpiepers zitten er nog, maar in tegenstelling tot gisteren zie ik geen geringd exemplaar. 

Waalbos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten