zaterdag 12 maart 2022

Laatste wintertelling met een leuke verrassing

Vandaag staat de maandelijkse wintertelling op de Sophiapolder op het programma, maar voordat we overvaren naar het eiland postten Laurens van der Wind en ik nog even langs de Oude Maas op een plek waar gisteren een boommarter zou zijn gezien. Na zo'n drie kwartier helaas niet de gehoopte waarneming van deze marter die nu pas voor het eerst op IJsselmonde is vastgesteld, en met wat matkoppen en waterpiepers gaan we richting het eiland. 

Naast de telling moeten we vandaag ook het schelpenstuk klaar maken voor de visdieven, dus er is genoeg te doen. Langs de bramen woekeren bramen die we terugzetten en ook uit de schelpen halen we menige wortels. Hopelijk helpt het om het weer zo lang mogelijk kaal te houden! 

Broedlocatie visdief

Verder wordt er op het eiland al weer volop gebroed door grauwe ganzen, en vinden we meer dan tien nesten met een wisselend aantal eieren. Het zal niet lang duren voordat het eiland overspoelt wordt met kuikens. Ook een wilde eend zit alweer op nest, terwijl op het slik ook nog veel doortrekkers aanwezig zijn. Met name grutto is talrijk met bijna 900 exemplaren, waartussen we ook nog zo'n 5 geringde vogels kunnen aflezingen. In enkele gevallen betreft het IJslandse grutto's, altijd leuk! Ook zijn weer enkele bonte strandlopers en bontbekplevieren present en zijn de nodige pijlstaarten en pontische meeuwen nog aanwezig. 
Grauwe gansnest


Geringde grutto's

De grootste verrassing van de ochtend is echter een velduil, die we voor ons opjagen van de dijk en die na een lange vlucht weer in een boompje op de noordpunt gaat zitten. Het is voor mij de tweede keer dat ik een velduil op de Sophiapolder tref, maar het blijft toch altijd een leuke soort om tegenaan te lopen. 

Velduil
Ten slotte doe ik 's avonds nog de slaapplaatstelling voor steltlopers. Daaruit blijkt dat alle grutto's op het eiland blijven slapen en bovendien waren er ook nog 6000 kokmeeuwen en honderden zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen present. Een drukke boel maar het laat zien dat de Sophiapolder toch wel een belangrijke schakel is geworden! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten