woensdag 23 maart 2022

Broedvogels en kleine barmsijzen langs de Langeweg

Elk jaar probeer ik me regionaal weer nuttig te maken door een gebied te tellen op broedvogels. Dit jaar is mijn oog gevallen op de strook tussen de Langeweg en Kijfhoek. Dit gebied bestaat met name uit akkers (tarwe, aardappels, maïs), maar ook de grootste boomgaard van IJsselmonde ligt in het gebied. De druk neemt hier nog steeds toe op het buitengebied, dus hoog tijd om eens te kijken wat er zit in deze strook en dus met name ook de boomgaard! Vanochtend deed ik de eerste ronde en dat beviel wel. In het gebied zitten nog zo'n tien paar kieviten, maar de meeste leken nog zonder nest te zitten. In de tuinen lijkt putter haast wel de meest talrijke soort en ook holenduif is algemeen in het gebied.

Westelijke deel van het telgebied

Met name in de boomgaard zitten holenduiven, waar ze waarschijnlijk broeden in oude laanbomen in en aan de rand van het stuk. Ook een bezette torenvalkkast blijkt aanwezig, ook een soort die zeker landelijk onder druk staat. De oude populieren rondom de boomgaard worden verder bewoont door wat spreeuwen, buizerd en een groene specht. Vanochtend zat er echter ook nog een groep kepen te eten van de knoppen, en daartussen bleken zeker twee kleine barmsijzen te zitten. Een leuke verrassing, want deze soort is de laatste jaren tamelijk lastig op IJsselmonde! 

Torenvalk

Spreeuw


Kleine barmsijs

Als de telling bijna klaar is, komt de melding dat een havikarend heeft geslapen nabij Tilburg... De melding komt te laat op de ochtend en waarschijnlijk zal de vogel al vertrokken zijn, maar zekerheidshalve fiets ik snel richting huis om in ieder geval paraat te staan. Dat blijkt niet nodig te zijn, want vervolgwaarnemingen ontbreken. Later op de dag komen echter wel meldingen dat de in Polen gezenderde ringsnavelmeeuw Nederland is in gevlogen. Die blijkt waarschijnlijk te gaan slapen op De Bijland, een plas nabij Nijmegen. Dat biedt kansen voor morgen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten