donderdag 24 maart 2022

Ringsnavelmeeuw!

Het verhaal van de ringsnavelmeeuw begint in 2005, toen het exemplaar in Polen werd voorzien van kleurring. Deze dwaalgast uit Noord-Amerika werd sindsdien regelmatig teruggezien in Polen, maar hij werd in februari 2012 ook in Limburg ontdekt. Eenmaal dipte ik die vogel en in latere winters kwam hij helaas niet terug daar of werd in ieder geval niet gezien. Elders in Nederland dook sindsdien nog één ringsnavelmeeuw op, maar daar was in eerste instantie nogal wat twijfel over. Die heb ik dus laten gaan, waardoor ringsnavelmeeuw nog steeds op mijn lijst ontbrak. Tot vandaag.

De Poolse vogel is afgelopen najaar gezenderd en is toen door Nederland naar België gevlogen, waar hij de hele winter heeft doorgebracht. Weer zat een twitchbare ringsnavelmeeuw er dus niet in, maar gisteren ging hij dus weer op de wieken naar het noorden. De laatste datapunten kwamen uit de omgeving van De Bijland, een plas tegen de Duitse grens. Vannacht zou om 1:00 weer een nieuwe update komen en als hij dan inderdaad op de plas zou blijken te slapen, dan wilde ik wel een poging wagen. Net voordat de wekker om 5:00 ging, werd gemeld dat de meeuw inderdaad rond middernacht op de slaapplaats aanwezig was. Snel schiet ik mijn kleren aan en niet veel later zet ik koers richting het oosten.

Meeuwen vertrekken vaak vroeg van de slaapplaats, dus ik had niet de illusie dat het zou gaan lukken om de meeuw op de slaapplaats te zien. Bovendien zou ik ook te laat aankomen om de meeuwen nog op de slaapplaats te zien, leerde een snelle rekensom mij. Dat bleek inderdaad te kloppen, want om 6:37 komt het bericht dat de slaapplaats min of meer leeg is en de vogel daar niet meer aanwezig is. Ik ben nog zo'n 10 kilometer verwijderd en aan de noordkant van de plas, dus als ik wat meeuwen rond zie hangen langs de weg, besluit ik die maar gewoon te checken. De auto staat snel in de berm en groot is mijn verbazing als de eerste de beste meeuw die ik in de kijker heb en opvallende zender op de rug heeft. Dat is 'm gewoon! De groep meeuwen landt vlakbij en de ringsnavelmeeuw loopt vrolijk met de nodige storm- en kokmeeuwen te foerageren op het weiland. Geweldig! 

Ringsnavelmeeuw (links) met opvallende zender op de rug

Direct geef ik de waarneming door en niet veel later komen enkele vogelaars aan die nog bij de plas stonden. Uiteindelijk staan we met een mannetje of tien, ik had wel wat meer volk verwacht... Als de meeste meeuwen vertrekken blijft de ringsnavelmeeuw nog even lopen met twee stormmeeuwen. Wat een gaaf beest is het! Om 7:34 is het opeens gedaan en gaat hij op de wieken met twee stormmeeuwen, en vertrekt hard richting noord over Babberich. Wat een actie en een fijne nieuwe soort!

Ringsnavelmeeuw

Om 8:00 komt vervolgens de update van de vogel dat hij inderdaad hard naar noord vliegt. Later op de ochtend blijkt hij elders in de Achterhoek nog een uurtje op een akker te hebben gelopen, maar tegen het eind van de ochtend zat hij al in Duitsland. Bovendien bleek de dagen erna dat hij met een enorme snelheid naar Wit-Rusland en Oekraïne is gevlogen. Fantastisch wat zo'n zender aan nieuwe inzichten geeft en dankzij de zender dus ook eindelijk een ringsnavelmeeuw op de lijst. 

Ringsnavelmeeuw (rechts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten