vrijdag 5 februari 2016

Van glanskop tot Groningse nijlgans in R'dam-Zuid

Na het rondje door Rotterdam-Zuid op 30 december was er niet meer van gekomen om de stad weer eens uit te spitten, maar voor vandaag stond wel weer een ronde gepland. Kruimels waren gelukkig in overvloed dus de kokjes konden afgelezen worden! De hoop was gevestigd op in ieder geval één geringde 2kj kokmeeuw en het liefst meerdere natuurlijk, en wie weet wat de stad nog meer te bieden heeft.

De eerste twee kokmeeuwen die we aflezen zijn zowaar gelijk 2 vogels die in 2015 uit het ei kropen. De één deed dat in Finland, de andere in Duitsland. Op de plekken die we anders ook altijd checken zitten over het algemeen nog aardige aantallen kokmeeuwen en we lezen overal vooral veel bekende exemplaren af. Uiteraard her en der ook nog wat nieuwe exemplaren of exemplaren die we nu deze winter voor het eerst weer zien, en krikken we het aantal geringde 2kj kokmeeuwen op naar 4, na nog een Deen en een Litouwer. We lezen uiteindelijk uit 33 kokmeeuwen uit 10 verschillende landen af maar veel opvallende waarnemingen zitten daar niet bij. Leuk is nog wel een vogel van Frank Majoor, W-ENE5, die een aantal winters terug in Amsterdam werd geringd, afgelopen februari in Groningen werd afgelezen en die we nu dus hier in de stad zien! Ook Deense W-6FX is een opvallende verschijning, aangezien die de winter 2013/2014 ook in Rotterdam-Zuid overwinterde, maar de winter 2014/2015 doorbracht in Brussel. Deze winter zit die echter weer in Rotterdam-Zuid.
Nederlandse W-ENE5                                                       ©Laurens van de Wind
Deense W-6FX                                                                  ©Laurens van de Wind
Naast kokmeeuwen lezen we nog 2 bekende knobbelzwanen af, één Nederlandse zilvermeeuw, 2 ooievaars en een nijlgans. Hier zitten wel wat leuke waarnemingen bij, wat de nijlgans is namelijk in augustus 2014 geringd in Groningen en zit nu al sinds oktober 2015 op het Afrikaanderplein! Hieruit blijkt wel dat nijlganzen aanzienlijke afstanden kunnen afleggen en dus erg leuk om dat zo te zien!

De beide ooievaars zijn tot nu toe het enige paartje van IJsselmonde, dat broedt op de kinderboerderij in Lombardijen. Het is hetzelfde paartje als vorig jaar dat bestaat uit een Belg die geboren is in het Zwin, en een Nederlander die komt uit Aarlanderveen. 
Paartje ooievaar
Naast al de geringde vogels letten we natuurlijk ook nog op de rest. Zo kon ik naast ooievaar ook nog slechtvalk, grote gele kwikstaart en als beste soort glanskop nog bijschrijven op mijn IJsselmonde jaarlijst. Deze laatste zit na onze vondst in december 2014 nog steeds in het Zuiderpark en heeft het daar kennelijk aardig naar zijn zin... Uiteraard zijn we benieuwd hoelang die het vol gaat houden. Een partner krijgen in hartje Rotterdam is voor dit exemplaar zo goed als uitgesloten.

Het aantal geelpoot- en pontische meeuwen valt deze winter best wel tegen. Vandaag zien we van beide soorten slechts twee exemplaren, maar de aantallen zilvermeeuwen zijn momenteel in de stad ook steeds erg laag. Dat was een aantal winters wel anders met soms wel 10 exemplaren van deze soorten.
2kj geelpootmeeuw
2kj pontische meeuw
En last but not least vandaag ook de waterhoentjes nog geteld op onze route. Deze keer kwamen we uit op 249 exemplaren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten