zaterdag 6 februari 2016

Sprokkelen voor de eeuwige maandlijst

De maand febrauri is net begonnen, dus hoogste tijd voor weer een rondje maandlijsten. Een blik op mijn eeuwige maandlijst leerde me dat er nog wel wat te halen viel in de Delta en vandaag was daar wel een mooie dag voor. Met Laurens van der Padt, Laurens van de Wind, Herman van den Brand en Jacob Molenaar gaan we van start op de Maasvlakte waar voor iedereen de eerste punt van de dag wel te halen is. Maasvlakte 2 is altijd de makkelijkste plek voor jan-van-gent, en ook vandaag duurt het niet lang voordat we 2 adulten in beeld hebben. Ook de arendbuizerd is even later gevonden, dus de eerste puntjes zijn binnen!

Hierna gaan we snel door richting het zuiden, waar de Brouwersdam de volgende bestemming is. In het Zuid-Hollandse deel is de zee op wat roodkeelduikers na behoorlijk leeg, maar wat grote sterns en zilverplevieren op het strand zijn nog wel leuk! Ook het Zeelandse deel is rustig dus we gaan maar gelijk door richting de Stolpweg en omstreken.
Grote sterns                                           ©Jacob Molenaar
Als we wat kleine zilverreigers en de bekende grote zee-eend gezien hebben, wordt opeens de Aziatische goudplevier van Ouddorp gepiept. De afgelopen dagen was die ook al gezien in het Volgerland, maar aangezien er niet bijster veel aan te zien is geloof we het eigenlijk wel. Nu we echter toch in de buurt zijn besluiten we toch maar gelijk te gaan, aangezien het toch nog een nieuwe is voor onze Zuid-Hollandlijst. Eenmaal ter plaatse blijkt alles helaas behoorlijk ril te zijn door twee slechtvalk en een havik, dus lang blijven we niet zoeken en we gaan dus maar door zonder deze Aziatische dwaalgast.
Het Volgerland
Hierna snel dus maar weer richting Schouwen-Duivenland, waar het in de Prunje stikt van de steltlopers (goudplevier, rosse grutto, bonte strandloper) en we tussen de rotganzen nog een roodhalsgans vinden.
Roodhalsgans                                                            ©Jacob Molenaar
In een iets naar het westen gelegen gebiedje zouden wat kleine strandlopers moeten overwinteren, maar die vinden we daar helaas niet. Wel zien we nog mooi 4 patrijzen, wat kleine zilverreigers, groenpootruiters, zwarte ruiters en het stikt er van de kemphanen.
Patrijs                                                                ©Jacob Molenaar
Hierna is het even een stukje rijden richting de witkopgors, die mag immers ook niet op de februarilijst ontbreken. Bij aankomst is het een drukte van belang en de vogel is mooi te zien bij het hekje. Op het moment dat we aankomen vliegt het beest echter op en verdwijnt over de dijk, die is binnen! Gauw weer terug dus richting het noorden waar nog meer te halen valt. 
Bij de witkopgors
Bij Ouwerkerk kunnen we een groepje witte kwikstaarten en dus ook een overwinterende rouwkwikstaart niet vinden. De tweede dip dus na de kleine strandloper, maar snel dus weer verder richting Battenoord. Bij aankomst komt een zeearend langs flappen waardoor de flamingo's aan het rondvliegen zijn, altijd een leuk gezicht! 
Zeearend                                                               ©Jacob Molenaar
Op het piertje blijken de fraters afwezig en de dwerggors kunnen we helaas ook niet vinden. We zien wel een gors opvliegen vanaf de grond en verdwijnen in wat vlierstruiken, maar helaas krijgen we 'm niet meer in beeld om er iets mee te kunnen. Aan de binnenkant is een groepje europese kanaries dat al een tijd daar zit snel gevonden en vormen punt 4 voor mij vandaag. 

We sluiten de dag af in Strijensas waar we hopen op de overwinterende zomertortel. Ondanks de vele turkse tortels die we zien krijgen we helaas onze bedreigde duivensoort niet in beeld, helaas... Al met al toch nog een aardig dag vogelen zo en in de Delta is het toch altijd anders. Het punten scoren voor de eeuwige maandlijst is nu echter toch wel echt sprokkelen geworden, maar dat is ook uiterst vermakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten