zaterdag 16 april 2011

Sovon Jongerendag (2)

Vanochtend worden we na een slaap die telkens is onderbroken door een steenuilen wakker. We kleden ons dik aan aangezien het erg koud is en de rijp nog op de tent zit... We stappen als we klaar zijn gauw op de fiets richting het Sovonkantoor op de Stuwwal. Onderweg horen we een zwarte roodstaart en grasmus en zien we nog een witgatje. Bij het kantoor aangekomen ontvangt een luid zingende jaarsoort ons in vorm van een bonte vliegenvanger. Erg leuk!!

Bonte vliegenvanger (man)
Achter het Sovonkantoor zijn  ze al bezig met het ringen wat bijna heel de dag door zal gaan. Erg interessant en leuk om te zien!

Er wordt tevens een BMP-rondje gedaan door het gebied waar we even mee mee lopen. We horen verschillende glanskoppen, erg veel zwartkoppen, wat fitissen, tjiftjaffen en een grote lijster. Terug bij het kantoor gaat het nu vooral om het ringen van de vogels. Er staan in totaal op 4 verschillende plekken netten waar kool-, pimpelmezen, zwartkoppen, heggenmussen, roodborsten, winterkoningen, merels en een grote bonte specht uit komen. Het ringen is erg leuk en leerzaam om te zien en ik weet mijn handlijst omhoog te brengen naar 9 soorten:).



Hierna worden er excursies georganiseerd in het bos voor o.a. mibo. Helaas laten hij zich niet aan ons groepje zien. We zien nog wel wat boomklevers, een havik en wat glanskoppen. Terug bij het ringen hebben we helaas wel een boomklever gemist maar verder was het erg rustig.


Na het middageten wordt er omgeroepen dat de lezingen beginnen en we verspreiden ons over twee zaaltjes. We gaan eerst naar een leerzame lezing over het jaar van de boerenzwaluw door Jouke Altenburg van de vogelbescherming. Hij vertelt ons o.a. dat er minimaal 7 jongen per paartje per jaar nodig zijn om de populatie in stand te houden. Erg veel!!  Om de pleisterplaatsen van onze boerenzwaluwen te lokaliseren gaan ze dit jaar ook zo'n 250 chippen bij mannetjes boerenzwaluwen plaatsen. Al met al was het een erg interessant verhaal!

Jouke vertelt
Na de pauze vertelt Jan-Willem Vergeer iets over de BMP-tellingen. Op deze lezing werd voor mij weinig nieuws vertelt maar al met al was het de moeite waard!

Jan-Willem vertelt
Toen deze lezing ten einde was traden Jorrit Vlot en Christian Brinkman naar voren om ons te testen op de vogelkennis door middel van een Mysterybird Quiz. Er kwamen 20 foto's met op elk een vogel in lastig houding of een lastige vogel om te determineren. Nadat iedereen alle vogels een naam had gegeven werden de blaadjes weer opgehaald en werd de 'toets' nagekeken door beide Dutchbirders.

Quiz wordt nagekeken
Na de korte pauze kozen we voor de lezing van Ies Meulmeester over meeuwen. Na een nodige algemene informatie over meeuwen en vooral ook zwartkopmeeuwen te hebben gegeven ging het over naar de determinatie maar helaas riep de tijd waardoor het interessantste stuk geskipt moest worden. Helaas...


Nadat de lezing was beëindigt was de prijsuitreiking van de MysteryBird. Daar bleek dat ik de quiz best succesvol had gemaakt. Van de in totaal 20 foto's had ik er 3 fout waar door ik tweede werd na Maarten Hotting. Hiermee won ik het blad Dutchbirding voor een jaar wat natuurlijk erg leuk is!!

Na deze prijsuitreiking was het al weet het einde van de dag en was het weer tijd om de tent op te breken. Bij het weggaan zong de bonte vliegenvanger nog steeds en verder zagen we nog een grutto op weg naar de camping. Na de tent opgevouwen te hebben konden we gaan totdat Jan zijn band lek ging... Na de derde keer plakken was er weer drie kwartier voorbij maar lukte het uiteindelijk toch.

Band wordt geplakt door Jan en Sietse
Op weg naar het station zie ik mijn eerste regenwulp van het jaar en eenmaal in de trein zijn we binnen 2 uur weer op Zwijndrecht. 

Nog wat foto's:

Uitzicht

Vogels wachten op hun beurt...

Zwartkop (man)

Koolmees op de weegschaal...



Tjiftjaffen

Pimpelmees heeft zich in de nesten gewerkt

Tjiftjaf


Grote bonte specht

Pauze

Sovonkantoor

1 opmerking:

  1. Je hebt een leuk blog en al heel wat foto's van vogels gemaakt, een echte vogelliefhebber, dat zie je zo!
    Ik kwam hier toevallig omdat ik op ' vogels ringen Sovon' gezocht had op google.
    Ik heb het afgelopen zaterdag ook gefotografeerd op die locatie en op mijn blog geplaatst, interessant om een mee te maken! Groet, Rianne

    BeantwoordenVerwijderen