woensdag 6 april 2011

Schitterende dag met zeevogels

Deze dag zou de leukste van de week worden aangezien er een wandeling stond gepland langs de kust van het plaatsje Bray naar Greystones. Deze wandeling zou leiden langs kliffen en dergelijke langs de kust dus vol goede moed stapte we de trein naar Bray in. Uit de trein zag ik onderweg langs de kust al een groepje van 20 witbuikrotganzen, tureluurs, een paar kuifaalscholvers, grutto's en rosse grutto's.

Toen we uitstapten zag ik ook mijn eerste boerenzwaluwen hier en verder erg veel roeken en een enkele bonte kraai. Snel werd de zee opgezocht waar een paar rouwkwikken op het strand liepen en boven de zee vlogen enkele Jan-van-genten en noordse stormvogels.

De berg waar we om heen zouden lopen naar Greystones
Vol goede moed beginnen we aan de wandeling en langzaam begin ik af te dwalen van de groep wat eigenlijk wel fijn is. Al gauw zie ik de eerste drieteenmeeuwen boven de zee vliegen en zwemt er een groepje van 11 zwarte zeekoeten op het water. Dan duurt het ook niet lang meer of ik zie de eerste alken op het water drijven. Wat zijn het toch schitterende beesten! Dat is nog eens wat anders dan een beest ver op de brouwersdam!  
Matige foto van alken
Niet lang hierna zie ik ook enkele kuifaalscholvers, zeekoeten en een ware kolonie drieteenmeeuwen. De kolonie drieteenmeeuwen is een erg gaaf gezicht en is super gaaf om te zien!

Kolonie drieteenmeeuwen
Als ik hierna een paar noordse stormvogels zie die erg dichtbij vliegen lijkt het wel of er eentje heel dichtbij landt. Dat lijkt waar te zijn als ik iets dichter naar de kant loop en 4 noordse stormvogels op een paar meter afstand zie zitten. Wat een ontiegelijk gave beesten zijn dat!!


Noordse stormvogels
Terwijl ik dit alles aanschouw vliegen er ook af en toe enkele witbuikrotganzen en kuifaalscholvers voorbij. Weer een stukje verder langs de kust kom ik een groepje alken en zeekoeten tegen die zich erg leuk laten bekijken. Tevens kom ik ook verschillende groepjes zwarte zeekoeten tegen van ongeveer 10 stuks. Verder zie ik langs de kust hier nog een slechtvalk en een roodborsttapuit. 

De rotsen
Als ik hierna uit de bergen kom zie ik bij wat weilandjes mijn eerste oeverzwaluwen, geelgors en bonte kraaien. Verder is het hier erg rustig. In Greystones aangekomen blijven we daar nog zo'n 2 uur waarin ik aan de kust over de zee kijk en wat fotografeer. Over zee vliegen in de tijd dat ik er ben zo'n 50 kuifaalscholvers, 30 Jan-van-genten, 5 witbuikrotganzen, enkele drieteenmeeuwen en een brilduiker. Ter plaatse zitten er op zee af en toe alken, zeekoeten, 5 kuifaalscholvers, een paar drieteenmeeuwen en 2 zwarte zeekoeten. Erg gaaf allemaal!! 

Drieteenmeeuwen
Kuifaalscholvers
Op de rotsen foerageren nog steenlopers, paarse strandlopers, oeverpiepers en ook ong. 5 rouwkwikstaarten en uiteraard roeken.

Steenloper met uitzicht
Paarse strandloper
Hierna pakken we de trein terug richting Dublin. Uit de trein zie ik mijn eerste 6 grote sterns van het jaar en enkele jan-van-genten. Verder kijk ik terug op een zeer geslaagde dag!!

Rouwkwikstaart
Kust bij Greystones

1 opmerking:

  1. ik ben alleen op deze dag jaloers, de andere dagen ook hoor maar dan in wat mindere mate. vooral die nosto's had ik echt gaaf gevonden! en dan te bedenken dat ik vanaf schiermonnikoog maar 1tje een halve seconde lang ne boven de golven tegen de kust van Noorwegen heb zien vliegen (bij wijze van spreken), dit is tot nu toe m'n enige...

    ik zie je over enkele uren ;)

    Ps. spijtig, de laatste foto kan ik niet uitvergroten. die ene pixel heeft wel wat weg van een ...

    BeantwoordenVerwijderen