zaterdag 11 december 2010

Weer eens rondje IJsselmonde

Vanochtend samen weer eens een rondje IJsselmonde gedaan met nog een paar jongens. We begonnen bij de Oude-Barendrechtse brug. Onderweg hiernaar toe zagen we nog een groep van 40 kneuen, mooi 2 dodaarzen, 2 smienten, een waterpieper en verder was er gigantische trek van ganzen. We hadden tot een uur of 10 zo'n 2000 brandganzen en 1000 kolganzen en waarschijnlijk zijn het er nog veel meer geweest. We hebben dus zo'n half uur op de Oude-Barendrechtse brug gestaan wat totaal geen verkeerde beslissing was. Er zaten zo'n 600 smienten ter plaatse en 4 baardmannetjes. Erg leuk want hier waren ze bij mijn weten nog nooit gezien. Verder vlogen er nog 16 wintertalingen, 7 brilduikers, 5 watersnippen en 3 kuifeenden over. Vooral de brilduikers waren schitterend om te zien!!


Mannetje brilduiker
Fotograaf: Jan de Jong

Hierna richting de Gaatkensplas gefietst. Onderweg zagen we nog 3 groene spechten, 3 mooie mannetjes brilduiker en een rietgors. Helaas was de Gaatkensplas nog steeds dichtgevroren zodat ik de Buffelkopeend helaas niet om mijn Decemberlijst kan zetten. Wel zitten er nog 2 slobeenden, wat tafeleenden en veel krakeenden in een sloot. In wat weilandjes zitten ook nog steeds een groepje patrijzen. Nu zijn het er vijf dus waar de zesde van de vorige keer is gebleven weet ik ook niet. De vogels liepen na een tijdje ook in een tuin, een erg grappig gezicht!!



Patrijzen
Fotograaf: Jan de Jong

Hierna door richting de Koedoodse plas. Onderweg zie ik als we langs een bosje fietsen opeens een waterral erin vluchten. Hij liet zich even heel kort aan mij zien, helaas was hij te snel weg. Wel kwamen er nog 4 halsbandparkieten aan. Bij de Koedood zaten wat wintertalingen, veel krak- en wilde eenden en een groep van 25 wulpen. Toen we hier waren uitgekeken hebben we koers gezet richting de grienden. Al gauw stootten we op een groepje staartmezen waar we na enig zoekwerk een witkoppige en een vuurgoudhaan uit wisten te halen.

De Rhoonse grienden leverde verder nog meer leuke dingen op zoals een ijsvogel die vlak langs het pad zich liet bekijken. Erg leuk, tevens riep hier een waterral! Verder in de griend erg veel staartmezen, pimpelmezen, koolmezen en een matkop. In een grote inham zat nog een groep van maarliefst 250 wilde eenden met daartussen nog 4 wintertalingen. Hierna door richting de Carnisse grienden. Deze helemaal doorgefietst wat nog 3 brilduikers op de rivier opleverde, een roepende waterral, erg veel wilde eenden en een mooi vrouwtje nonnetje die in een geul mooi te zien was. In het nabijgelegen haventje zat er behalve 12 futen en een dodaars ook nog een roodhalsgans. Aangezien hij een manke poot had en zo in zijn eentje in het haventje zwom houd ik het op een escape. Ook zitten er hier nog 3 slobeenden en een brilduiker.


Vrouwtje brilduiker
Fotograaf: Jan de Jong

Terug helemaal langs de Oude-Maas naar huis gefietst wat nog 11 brilduikers, wat wintertalingen, een ijsvogel, een rietgors, een tamme spreeuw en 2 dodaarzen opleverde. Thuis aangekomen stel ik vast dat een rondje IJsselmonde eigenlijk helemaal niet verkeerd is! Zeker niet als je 27 brilduikers op een dag heb!


Een tamme spreeuwe
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten