dinsdag 28 december 2010

Zwartkeellijster en nog veel meer moois

Vandaag met een groepje vogelaars uit de buurt en Evert naar de Zwartkeellijster in België geweest en erg veel kwelders in Zeeland afgestruind. Om acht uur rijden we weg uit ambacht en om tien over half tien staan we in Loppem voor het huis van Filip de Ruwe.



Als we dankzij zijn gastvrijheid binnen gelaten worden zit de zwartkeellijster nog niet in de tuin maar we vermaken ons prima met wat sijzen, kepen en nog meer normalere tuinvogels. Ze zijn bijna allemaal geringd en de zwartkeellijster ook kunnen we vaststellen als hij na een kwartiertje opeens midden op het gras zit. Schitterend!!, wat een mooie vogel, jammer dat Loppem niet in Nederland ligt ander zou ik nu aan de 300 zitten... Hij vliegt jammergenoeg al na een minuut weg en wij besluiten dan om ook maar weer koers te zetten naar ons kikkerlandje.


Zwartkeellijster
Fotograaf: Jan de Jong

Onderweg naar onze eerste stop in Nederland, het voorland van Nummer één, zien we nog wat wulpen, een kleine zwaan en gek genoeg ook nog 3 ooievaars.
Als we bij onze eerste bestemming aankomen kijken we gek op als we wat rare schapen langs de weg zien staan, we laten ons er echter niet door afleiden en gaan gauw op zoek naar de sneeuwgorzen die hier gemeld waren.



Als we eerst de plasjes en dergelijke wat onder de dijk ligt hebben afgezocht hebben we toch al aardig wat leuke dingen. Zo zitten er 2 toppers, een middelste zaagbek, kluut, zilverplevieren, rosse grutto's, bontjes, smienten, slobeenden,7 grote zaagbekken en tussen een groepje brandjes ontdek ik een foerageerde juveniele witbuikrotgans. Na een tijdje wordt het echter spannender als er een blauwe kiekendief overkomt en later ook op de zandplaten op de Westerschelde gaat jagen. Ze jaagt namelijk een grote groep van zo'n 90 zangertjes op waar we minimaal 20 sneeuwgorzen uit kunnen halen doordat we het wit op de vleugels zagen. Tevens zitten er nog 8 strandleeuweriken en de rest kunnen we niet afmaken maar dat zijn waarschijnlijk fraters geweest. Verder zaten er ook nog 2 slechtvalken te rusten. Als we even later een oeverpieper horen en er naar toe kijken zien we opeens een groepje van 15 sneeuwgorzen vlak onder de dijk lopen. Super!! Wat een gave beesten!


Witbuikrotgans
Fotograaf: Jan de Jong

De volgende stop is bij het Paulinaschor waar grauwe gorzen waren gemeld. Na ong. een half uur zoeken kunnen we ze helaas niet vinden maar we zien nog wel veel wulpen, bontjes, zilveplevieren, wat oever- en graspiepers, rietgorzen en zo'n 50 veldleeuweriken.

Als we door de 6.6 kilometer lange tunnel zijn gegaan pakken we de eerste afslag omdat er op het schor nabij Ellewoutsdijk fraters waren gemeld. Als we op de plek aankomen zien we een gigantisch groot kwelder. We struinen door een gedeelte in het midden maar we hebben lang niet de tijd om alles af te zoeken. In het gedeelte zien we 2 blauwe kiekendieven, veldleeuweriken en veel rietgorzen. We besluiten op het eind nog een poging te wagen en zowaar, er zitten 2 fraters mooi vlak onder de dijk!! Erg gaaf en voor mij een nieuw dit jaar, nr. 260. Verder zitten er hier in een plasje nog 22 kluten.

Hierna zetten we koers richting Colijnsplaat om de grote geelpootruiter terug te vinden. Er was eigenlijk weinig hoop omdat hij voor het laatst op 22 december was gezien. Bij aankomst eerst buitendijks gekeken wat vrijwel niks opleverde. Toen we langs de beste sloot reden riep Evert opeens: 'Witgat of iets dergelijks'. Gelijk teruggereden en het bleek zowaar de grote geelpoot te zijn!! Erg gaaf en hij liet zich heel mooi bekijken!!


Grote geelpootruiter
Fotograaf: Jan de Jong

Als we zijn uitgekeken en de grote geelpoot van slootje is gewisseld gaan we richting Rilland om de daar gemelde grauwe gorzen en ruigpootbuizerds te gaan zoeken. De Ruigpoten zijn gelukkig niet meer nodig als we vanuit de auto opeens een rover zien vliegen die na nadere inspectie een ruigpoot blijkt te zijn!! Hij laat zich mooi zien maar het is uiteraard van korte duur omdat we op een snelweg rijden. Bij Rilland gaan we gauw het schor op om voor het donker misschien nog iets te vinden maar dat levert helaas alleen nog groenlingen, rietgorzen en verder nog wat rosse grutto's en bontjes op. Wel loopt er op een weilandje nog een groepje van 5 patrijzen.
Een poging om nog sneeuwganzen te zien leverd zowaar nog 3 soepganzen, 10 patrijzen en een roerdomp op. Al met al een geslaagd dagje en zeker voor Evert omdat hij maarliefst 5 nieuwe soorten scoorde!


Sloot van de Grote geelpootruiter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten