donderdag 30 december 2010

Mooie afsluiter

Vanochtend was het alweer de laatste dag dat Evert bij me was dus hebben we een rondje IJsselmonde gedaan. Vlak bij Zwijndrecht troffen we in een sloot een vrouwtje grote zaagbek aan!! Erg leuk omdat hij zich goed liet bekijken. Hierna doorgereden richting de Oude-Maas. Bij een inhammetje zien we opeens 2 ijsvogels. Ze laten zich erg mooi zien en vliegen even later vlak langs ons weg. Op het water van de Oude-Maas zitten nog steeds erg veel kuifeenden. De groep is aangegroeid tot zo'n 1000 exemplaren. Verder zien we nog een aantal smienten, 2 vrouwtjes en een mannetje brilduiker en even later valt er nog een groep van 3 vrouwtjes en 3 mannetjes in, 2 dodaarzen, tafeleenden, 3 vrouwtjes grote zaagbekken op het water en er vliegt er nog één over. In wat wilgenbosjes zitten nog 3 matkoppen waarvan één zich uitzonderlijk mooi laat bekijken.


Grote zaagbek

Aan de andere kant van de dijk zit nog een uitzonderlijk grote groep ganzen voor IJsselmondse begrippen, zo'n 500 brandganzen en 750 kolganzen.
Als we verder langs de Oude-maas fietsen zien we nog wat brilduikers, dodaarzen, 4 scholeksters en wat wintertalingen. Helaas zijn de bokjes bij Barendrecht alweer vertrokken door de dooi en ook de patrijzen blijken onvindbaar. Bij de Carnisse grienden is het ook rustig en we kunnen geen roerdomp vinden. Wel zitten er nog wat matkoppen, wintertalingen en in een els een groep van zo'n 30 sijzen.

Als we de polder in fietsen blijkt er een grote groep brand-, kol- en grauwe ganzen te zitten. Als we de groep hebben afgezocht blijken er ook nog eens 14 toendrarietganzen tussen te zitten! 4 laten zich mooi vooraan de groep bekijken. Verder zit er in een groepje knobbelzwanen die op spruiten foerageren een mooie adult wilde zwaan.


De Polder

Wilde zwaan

Hierna wordt onze route vervolgd richting Koedood. Evert ziet al gauw wat in een boompje zitten en als hij z'n kijker erop zet komt het woord 'pestvogel' over zijn lippen. En ja hoor, hij zit een tijdje in het boompje en vliegt dan naar een nabijgelegen bosje om daar even mooi te gaan foerageren. Ik probeer wat foto's te maken waarvan er maar 2 een beetje zijn gelukt. Na een tijdje vliegt hij weer naar z'n eerste boompje en daar zit hij nog steeds als we weer weggaan. Verder zitten er nog 10 wulpen en de 2 wilde zwanen uit Finland laten zich schitterend bekijken!!



Pestvogel

Op de terugweg naar huis zien we nog een grote zilver en een Rondje IJsselmonde is weer met succes afgerond. Waarschijnlijk hebben we dat nog wel aan de pestvogel te danken.



Wilde zwanen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten