dinsdag 21 december 2010

Sneeuwvrij!!!

Vanochtend kreeg ik het blijde bericht dat ik vandaag vrij zou zijn wegens sneeuw. Uiteraard was dat geen probleem en al gauw was afgesproken met Jan de Jong dat we een rondje IJsselmonde zouden gaan doen.

We zijn gewoon op de fiets gestapt nadat we een beetje route hadden uitgestippeld. Onderweg naar de Oude-Maas zagen we bij een wak een groep van 39 aalscholvers foerageren die vlak langs de weg zaten. Erg leuk gezicht en tevens foerageerde er nog 2 waterpiepers. Jan was alleen zijn SD-kaartje voor in zijn camera vergeten. Mijn broer moest nog in Barendrecht wezen dus hoefde we niet het hele eind weer terug. Toen we het kaartje in ontvangst hadden genomen weer naar onze 'oude' route teruggekeerd. Op een akker zat een groep van kol-, nijl-, brand- en grauwe ganzen tezamen met een groep smienten. Ook leuk is een mooi mannetje havik die over de groep vloog.


Aalscholvers
Fotograaf: Jan de Jong

Op de Oude-Maas zwom een hele grote groep kuifeenden met wat smienten en krakeenden, we schatten op ongeveer 750 stuks!! Verder ontdekten we er nog 4 vrouwtjes en een mannetje brilduiker tussen, een dodaars en een fraai mannetje nonnetje die zich erg mooi laat bekijken. In een gemengde groep kol- en brandganzen vliegt ook nog een toendrarietgans over! Als we een stuk verder weer op de Oude-Maas kijken zitten daar nog een dodaars, 2 scholeksters wat toch wel leuk is hier in de winter, een groep smienten, vrouwtje brilduiker en een vrouwtje grote zaagbek.



De grote groep kuifeenden

Nonnetje
Fotograaf: Jan de Jong

Bij de Oude-Barendrechtse brug vliegt een prachtig mannetje grote zaagbek over. In wat struikjes zitten in een groep staartmezen nog een goudhaan en 2 matkoppen. Als we bij de Heinenoordtunnel zien we twee brilduikers overvliegen maar ook drie zwanen wat 2 kleine en een wilde zwaan blijken te zijn. En die wilde zwaan betekent voor mij weer een vinkje op mijn IJsselmondse-jaarlijst.

Bij de gaatkensplas waren verschillende interessante slootjes waar dan ook bokjes waren gezien. Wij hoopte uiteraard op een bokje, zeker omdat ik nog nooit een bokje aan de grond hem gezien. Wel erg veel opgestootte maar nooit goed gezien. Na alle slootjes gecheckt te hebben 3 watersnippen, wat waterhoenen en ook een mooi bokje gezien!! Eindelijk en erg gaaf om te zien!! Ook waren dankzij de sneeuw de patrijzen snel gevonden. De 5 donkere vlekjes in de sneeuw werden als eerst opgemerkt door Jan.


Bokje
Fotograaf: Jan de Jong

Hier in het haventje nog steeds de Roodhalsgans die we de vorige keer ook al hadden. In de Carnisse grienden zien we nog zo'n 40 wintertalingen en dankzij een vogelaar die voorbij fietst zien we een mooie roerdomp in het riet. Erg leuk en ook dit is mijn beste waarneming van roerdomp! Als we naar de roerdomp staan te kijken komt er ook nog een mannetje blauwe kiek over en als we een stukje verder rijden nog een vrouwtje. Ook erg leuk! Tevens zitten er hier nog 2 brilduikers en een vrouwtje grote zaagbek op de Maas.


Roerdomp

Roodhalsgans
Fotograaf: Jan de Jong

Als we hier zijn uitgekeken gaan we door de spierwitte polder richting Koedood. Fietsen gaat vrijwel niet door de sneeuw dus leggen we het stuk lopend af. Het is wel een beetje zwaar lopen maar als je hoort dat je kerstvakantie is begonnen omdat de lessen op woensdag ook uitvallen is dat niet zo erg! Het enige wat we nog tegenkomen is een groep van grauwe en Canadese ganzen met daartussen 8 kol- en 1 brandgans. Bij de Koedood aangekomen zien we al gauw een groep van zo'n 21 kramsvogels die verstoord wordt door een blauwe kiek die zich even mooi laat bekijken. Een stukje verder zitten er in een weiland weer wat donkere vlekjes. Deze keer zijn het 9 patrijzen!! In een brede sloot gelegen naast het uitgestrekte wit loopt een waterral wat te zoeken op het ijs. Wat hij zocht weet ik niet maar hij laat zich erg mooi bekijken!! In een paar honderd meter die we hierna fietsen zien we in totaal 3 blauwe kiekendieven. Waarschijnlijk zijn het 2 verschillende maar ze laten zich wel erg mooi bekijken!


Waterral

Blauwe kiekendief
Fotograaf: Jan de Jong

Op de terugweg naar huis zien we in de Waal nog zo'n 400 meerkoeten en 23 hazen afsteken tegen de witte achtergrond. Heerlijk zo'n dagje sneeuwvrij!!



Onze fietsen en ik in de sneeuw
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten