vrijdag 14 oktober 2022

Van een kater naar genoeg leuke vangsten

Afgelopen woensdag was wat je noemt een hectische dag. Een heerlijke rustig dag voor het werk ronde de Grevelingen en Krammer-Volkerak werd ruw verstoord door de melding van de eerste geelsnavelkoekoek van Nederland op de Maasvlakte. Op de Stuifdijk bovendien, waar ik de dag ervoor bijna een raddes boszanger had ontdekt! Paniek alom, maar vanuit Zeeland na geregel bijna gelijk koers kunnen zetten richting de oude, trouwe Maasvlakte. De vogel bleek tam en niet fit, maar vloog wel wat dus de kans dat hij dood zou neervallen leek niet heel groot... Tot na half uur sturen het bericht kwam dat de vogel in het water zat, ai... Daar zijn geelsnavelkoekoeken niet voor gemaakt. Inderdaad bleek hij na een paar minuten het loodje gelegd te hebben. Waarschijnlijk had een zilvermeeuw hem te grazen genomen waardoor hij in het water was terecht gekomen. Een kater volgde dus en de route werd afgebroken. Slechts een handjevol gelukkigen zag deze Noord-Amerikaanse dwaalgast op tijd en voor de rest is het hopen op een nieuwe! 

Gisterenochtend deed ik weer een vangpoging voor bokjes in de Volgerlanden, wat succesvol was met zes gevangen exemplaren. Mooi! In de avond was ik weer voor het eerst op de slaapplaats voor waterpiepers. Slechts zo'n 15 exemplaren zag ik in het riet langs de Devel invallen, dus duidelijk nog (te) vroeg in het seizoen. Uiteindelijk hing er ook maar één exemplaar in het net, maar de eerste is dus weer van kleurringen voorzien en kunnen weer in het veld tegenkomen! 


 Bokjes

Waterpieper Rm/RNN

Vanochtend was ik weer eens op de ringbaan in Meijendel. Het is wat druiliger weer, maar ook wel een lekker rustig dagje dus, alhoewel er meer regen valt dat gehoopt en verwacht. De 40 vogels die uiteindelijk in het net belanden zijn dan ook aan de lage kant, maar een schitterend mannetje sperwer maakt het toch tot een geslaagde ochtend! Die vang je niet vaak. Jammer is wel dat een flinke groep kleine barmsijzen precies deze ochtend wel aanwezig is maar vakkundig het net weet te mijden. Volgende keer weer beter! 

Sperwer

Voor de totalen zie hier

En het begint al bijna saai te worden, maar eenmaal in Ambacht vangen we weer vijf bokjes op het veldje. Ze blijven leuk natuurlijk en ook de variatie in het verenpak is groot, iets wat je in het veld natuurlijk nooit ziet van deze soort. 

Flinke variatie tussen de bokjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten