zaterdag 15 januari 2022

Waterpieperzoektocht rond Ridderkerk

Om eens op een andere plaats waterpiepers af te lezen, besluit ik vandaag wat polders rondom Ridderkerk uit te kammen. Ik begin langs de Pruimendijk, waar ik al snel tegen een eerste waterpieper aanblunder. Helaas ongeringd, maar de eerste is vast weer gezien. Op de uitgestrekte akkers langs de Pruimendijk is het lastig kijken, je kijkt immers heel snel over de kleine overwinteraars uit de Alpen heen en het is net geluk hebben dat exemplaren invallen of opvliegen. Nergens hoor of zie ik wat, maar er kunnen er zomaar tientallen gelopen hebben. Blijft lastig... Bij De Nes is stuk uit de landbouw gehaald en zoals wel op meer plekken gebeurd omgevormd tot natuurgebied. Het is nu nog vrij kaal en in de ingezaaide stukken foerageert een groep van 150 vinken, verder geen gekke verrassingen maar er had zomaar een Europese kanarie kunnen zitten natuurlijk. Een stukje verderop kom ik nog een buizerd tegen in het druilerige weer... 

Buizerd

Vervolgens fiets ik langs de tuinderijen rondom de Langendijk richting het westen, maar nergens kom ik waterpiepers tegen. Wel hoor ik nog een witte kwikstaart en zie ik nog een grote zilverreiger, maar verder is het akelig stil op de akkertjes. Op de braakliggende terrein in Polder Oud-Reijerwaard tref ik weer de eerste piepers aan. Naast ruim tien graspiepers zitten er zeker drie waterpiepers, die ik gelukkig allemaal kan controleren, maar helaas geen geringde vogels. Ze laten zich overigens wel mooi zien! Een torenvalk blijkt hier nog wel geringd te zijn, maar de ring is helaas te vies om af te lezen. Bovendien is het met tientallen watersnippen, wintertalingen, slobeenden, grote gele kwikstaart en wat witgatjes helemaal niet zo slecht vogelen hier. 

Geschikte akkertjes zonder piepers

Graspieper
Waterpieper

Ik besluit nog richting Polder Nieuw-Reijerwaard te gaan aan de andere kant van de snelweg, omdat daar ook nog weleens waterpiepers worden gezien. Diverse akkers struin ik over, waar het gezien de vele sporen moet stikken van de ratten, maar meer dan een overvliegende waterpieper levert het niet op. In het poldertje zitten wel nog drie grote zilverreigers en wat holenduiven, maar daar blijft het helaas bij. Aangezien de middag alweer verder vordert ga ik weer terug richting Barendrecht en besluit dan maar door te fietsen richting de Lindtsedijk, om in Polder de Hooge Nesse nog echt kans te maken op wat aflezingen.

Polder Nieuw-Reijerwaard

De groep van 90 waterpiepers zit daar inderdaad nog gewoon op de akker waar ze altijd zitten, en ze komen gelukkig ook mooi dichtbij. Het lukt uiteindelijk om vier exemplaren af te lezen. Allemaal zag ik ze al eerder dit jaar deze winter en één daarvan is een exemplaar die ik kleurringde in de vorige winter, erg leuk dus dat die is teruggekeerd! Al met al toch een succesvolle zoektocht, maar helaas vielen de aantallen waterpiepers buiten de bekende plekken nog tegen. Maar ze zijn stiekem genoeg dat ik ze over het hoofd heb gezien, in de gaten houden dus. 

Akkers in de Hooge Nesse waar al weken 90 waterpiepers lopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten