zaterdag 22 januari 2022

Steenmarter en dassen, maar geen wilde kat

Afgelopen week was ik nog een avondje op uit om houtsnippen te ringen in Polder Sandelingen, wat uiteindelijk ook lukte. Ook afgelopen nacht was ik weer in touw, maar dat had weer een ander doel. Samen met Laurens en Kees van der Wind en Herman van den Brand vertrokken we rond acht uur namelijk richting het Vijlenerbos om een poging te wagen voor wilde kat. In dit bos in Zuid-Limburg komt dit zoogdier namelijk voor en met een beetje geluk is deze ook 's nachts te zien. Dat moesten we natuurlijk proberen, dus de verwachting was hoog gespannen toen we tegen tienen langzaam het donkere bos inreden, bepakt met goede zaklampen en warmtekijkers.

Houtsnip

In het bos was het lastig kijken, je ziet nou eenmaal niet zover, maar al snel werden de eerste reeën opgemerkt die ons vanuit de vegetatie rustig gade sloegen. Eenmaal buiten het bos kan je verder kijken en aangezien wilde katten ook veel in bosranden jagen, besloten we daar onze aandacht op te richten. Dat leverde al snel onze eerste das van de avond op, ook een soort die graag zijn voedsel zoekt op graslanden net buiten het bos. Uiteindelijk zouden we maar liefst zeven exemplaren tegenkomen, waarvan sommigen vlak voor de auto overstaken en zich dus erg mooi lieten bekijken. Gaaf! Ook erg leuk was een steenmarter die we kort maar goed zagen langs de weg. Ook een zoogdier die je overdag zelden tegenkomt, alhoewel me dat met steenmarter eerder wel is gelukt (in tegenstelling tot das).

Allemaal leuk en aardig die dassen en steenmarter natuurlijk, maar het doel van de avond hield zich helaas schuil. We rijden en kijken in en rond het bos tot een uur of drie. Als het dan ook nevelig wordt besluiten we de handdoek in de ring te gooien. Het was een leuke belevenis en het leverde zoogdieren op die we in het westen van het land niet snel tegenkomen. Voor wilde kat moeten we echter nog eens terug, maar we weten nu dat het ook zonder wilde kat geen straf is! 

Vandaag wordt ikzelf dus wat later actief, maar vanmiddag besluit ik nog even op de dijk bij de waterpiepers te gaan zitten. De groep zit er gelukkig nog en ik kan vier exemplaren aflezen. Blijft een leuke bezigheid! Buitendijks zie ik nog twee brilduikers op de Oude Maas, ook leuk natuurlijk want als je er niet let zie je die soort gerust een jaar over het hoofd hier! 

Brilduiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten