zaterdag 16 oktober 2021

Teamuitje en de eerste waterpiepers weer!

Afgelopen twee dagen hadden we een leuk teamuitje naar Westkapelle en de rest van de Delta. Dat begon al leuk op de Kwade hoek met een invallende grote pieper en een bokje, maar op Walcheren werd het nog beter. Op de begraafplaats in Westkapelle liet een kleine vliegenvanger zich erg mooi bekijken met ook een late bonte vliegenvanger, en was tevens een Siberische tjiftjaf aanwezig. In 't Vroon zagen we de bekende pleisterende zwarte ibis en een mooi groepje van zeven strandleeuweriken, terwijl over zee veel alken en een parelduiker langs vlogen. Gisteren stond er 's ochtends kort een stevige noordwesten wind, wat toen een vorkstaartmeeuw en een mooie vaal stormvogeltje opleverde. Later troffen we nog een bladkoning langs het Puinpad.

Kleine vliegenvanger

Vanavond was het na een rustige dag echter weer eens tijd om naar de slaapplaats van waterpiepers langs de Devel te gaan. De afgelopen dagen zijn de eerste namelijk weer binnen gekomen vanuit hun broedgebieden in de bergen om hier de winter door te brengen. Eerder van de week (dinsdag) had ik echter nog geen enkel exemplaar op een natte stoppelakker vlakbij de slaapplaats. Daar liep toen tussen de witte kwikstaarten echter wel heel onverwacht een oeverpieper te foerageren. Op IJsselmonde zien we deze notoire overwinter van de kuststreek eigenlijk uitsluitend op basaltblokken langs de rivieren, meestal langs de Noord. Afgelopen voorjaar zat er echter ook al eentje op een akker in Polder het Buitenland bij Heerjansdam, maar nu dus ook eentje vlakbij de slaapplaats. Erg onverwachts en goed om te weten dat die ook zomaar in het net kan hangen natuurlijk...


Oeverpieper

Als ik 1,5u voor zonsondergang op de slaapplaats aankom, vliegen er toch al waterpiepers op uit het riet. Ze zijn dus weer erg vroeg, maar ze zijn in ieder geval terug! Wanneer niet veel later de netten staan zie ik de waterpiepers de goede kant op vliegen en is het weer lekker afwachten geblazen. Er vallen zo'n veertig exemplaren in, maar een deel vliegt ook weer weg of gaat elders langs de Devel slapen. Desalniettemin kan ik uiteindelijk zeven waterpiepers weer van kleurringetjes voorzien. De eersten weer voor deze winter en helaas geen terugmelding van de afgelopen jaren. Nu de komende tijd dus weer het veld in om deze interessante piepers af te lezen! 


Waterpiepers R/WWR en R/RWW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten