zaterdag 30 oktober 2021

Een zwarte wouw van misschien wel heel ver...

Gisterenavond kon ik met redelijk weer nog de nodige waterpiepers ringen langs de Devel, maar vandaag is het eigenlijk de hele dag regen, regen en nog 's regen. Een dag lekker vogelen zit er dan ook niet in, dus het is rustig opstarten. De ochtend wordt echter toch wat verstoord door de melding van een mogelijke Oostelijke zwarte wouw (of hybride met 'onze' westelijke zwarte wouw) bij de Korendijkse Slikken. Dit beest werd ook gisteren daar al gemeld en zit in de hoek al minimaal twee weken. Gisteren kwamen er echter pas foto's waarop de vogel er toch wel 'spannend' uit zag en het waarschijnlijk een exemplaar uit het oosten is. Op basis van de kleedkenmerken is het het meest waarschijnlijk dat het een vogel uit de mengzone is tussen beide populaties, maar de vogel kan in theorie nog van veel oostelijker komen. Lang verhaal kort: het is een schitterende vogel (heel anders dan de zwarte wouwen die wij hier (meestal in het voorjaar zien) maar waarschijnlijk dus geen echte soort. 

Als de vogel rond het middaguur weer wordt waargenomen rondom de Spuimonding, besluit ik met Arie-Willem van der Wal toch nog maar even die kant op te gaan. Het is ten slotte een fraaie soort, het is dichtbij, wat moet je anders met dit weer en je weet het natuurlijk nooit. Onderweg blijkt dat de vogel richting de Beninger Slikken is gevlogen, maar we besluiten toch maar vanaf Korendijk te kijken omdat het overzicht daar wat beter is. Dat blijkt geen slechte keuze, want vanaf de westkant van het Spui zien we de vogel in de verte zitten in een dode wilg. 

'zwarte wouw'

Na een kwartiertje gaat de vogel in de wieken en komt langzaam maar zeker onze kant op geflapt, en laat zich zo op afstand fraai bekijken. Gaaf! Uiteindelijk landt hij ook voor ons in het gebied, om daar na enige tijd ook weer te vertrekken en uit beeld te raken richting Tiengemeten. Een jagende blauwe kiekendief en ruigpootbuizerd maakten het plaatje voor deze druiligere dag af. Ondertussen is ook duidelijk dat van de zwarte wouw poep verzameld was, dus wie weet komt er nog zekerheid wat de herkomst van dit exemplaar is en of het daadwerkelijk een oostelijk exemplaar is. De tijd zal het leren, mooi was hij sowieso!  


'zwarte wouw'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten