zaterdag 30 januari 2021

13 nationaliteiten op Zuid

Het is deze zaterdag weer eens tijd voor een meeuwenrondje door Rotterdam-Zuid, na afgelopen week nog wat avondjes met zaklamp en schepnet erop uit te zijn geweest. Dat leverde nog twee bokjes maar voor de afwisseling ook eens een fazant op. Toch leuk! Vandaag staat dus vooral in het teken van ringen aflezen, en daar begin ik mee in Ridderkerk. De eerste aflezing is gelijk een leuke, namelijk een Belgische kokmeeuw die ik nooit eerder zag. Ook in Beverwaard zie ik nog een hele nieuwe ring, deze keer een jonge kokmeeuw uit Litouwen. 

Bokje

Fazant

In Keizerswaard sluit Sander Elzerman aan, maar verder dan de nodige bekenden zien we niet. Wel blijkt de vaste Wit-Russische kokmeeuw weer present. In het Spinozapark en in Zuidwijk is het stil, en in het Zuiderpark zien we enkel wat kokmeeuwen die hier in 2019 zijn geringd. Carnissebuurt levert gelukkig wel wat leuks op, want plotseling zit daar de gekleurringde zwartkopmeeuw die in 2018 op dezelfde plek is geringd. Leuk dat die weer terug is op deze plek! 

Zwartkopmeeuw W-3ELT

Bij de Maashaven is de aflezing van een Letse kokmeeuw erg leuk. Het is een exemplaar dat we nu voor de 4e keer aflezen, maar hij duikt telkens weer op andere en onverwachte plekken op. Echt een zwerver door de stad. Ook de Kroatische kokmeeuw W-S76E blijkt weer aanwezig deze winter, waarna we bij het Afrikaanderplein en Bloemhof nog wat geringde Nederlandse zilvermeeuwen tegenkomen. Enkele exemplaren met alleen een metalen ring zijn ons wat te slim af. Op diverse plaatsen komen we nog 2kj pontische meeuwen tegen. Fraaie beesten! Geringde exemplaren zitten er helaas niet tussen. 

Pontische meeuwen - 2kj

In Feijenoord komen we daarentegen nog wel enkele geringde zilvermeeuwen tegen, waaronder een Duits en Noors exemplaar. Dat zijn de leukere! De Russische kokmeeuw die ik op 15 januari aflas komen we ook weer tegen. Daarmee komen we uiteindelijk op 36 afgelezen ringen vandaag, waarbij de kokmeeuwen uit 13 landen afkomstig waren. Geslaagd! 

Zilvermeeuw N-J913Z

Geen opmerkingen:

Een reactie posten