vrijdag 14 februari 2020

Meeuwen zijn schaars dit jaar, maar toch aflezingen

Door de zachte en natte winter is het een slechte winter geweest om veel ringen van meeuwen af te lezen. De meeste meeuwen blijven buiten de stad en ook het weer om door Rotterdam-Zuid te fietsen is niet ideaal. Daarnaast had ik veel minder tijd, maar vandaag kan ik alsnog een dagje de stad in. Met voldoende kruimels in de fietstassen leg ik de gebruikelijke ronde af, via Ridderkerk richting Keizerswaard. Het duurt even voor ik de eerste kokmeeuw aflees, maar uiteindelijk zitten op veel plekken toch nog wel meeuwen, alleen minder. Bij Keizerswaard tref ik zo een bekende Deense kokmeeuw en ook is een wilde eend weer present. Deze is geringd in de eendenkooi van Strijen.
Deense kokmeeuw
Wilde eend uit Strijen
Ook is op de meeste plekken alweer een enkele kleine mantelmeeuw aanwezig, maar de aantallen zijn nog laag. Ondanks dat tref ik bij Britsenburg alweer mijn eerste geringde exemplaar, een Nederlands beest uit vermoedelijk de Rotterdamse havens. Toch leuk! In het Zuiderpark is slechts één van de kokmeeuwen aanwezig die vorig jaar op deze plek zijn geringd, maar een Noorse kokmeeuw is zoals altijd wel trouw present.  
Nederlandse kleine mantelmeeuw
Langs de Boergoensevliet lees ik even later nog drie kokmeeuwen met metalen ringen af; allen bekende exemplaren. De Kroaat die hier normaal overwintert is niet aanwezig, maar als ik even later langs de Nieuwe Maas voer komt hij daar opeens aanvliegen. Leuk! Ook halsbandparkieten laten zich nog leuk bekijken, toch wel mooie beesten als je ernaar kijkt, maar dat doe je niet zo vaak eigenlijk... 
Halsbandparkiet
Kroaatische kokmeeuw W-S76E
Ook de rest van de plekken in de stad blijken rustig, maar hier en daar lees ik nog geringde meeuwen af. Met name bekende uit eerdere jaren en uiteindelijk zie ik vandaag slechts één kokmeeuw die ik nooit eerder heb gezien: een Pool, Y-TR7H. Al met al dus een relatief rustige dag, maar uiteindelijk toch nog 30 aflezingen!
Poolse kokmeeuw Y-TR7H

Geen opmerkingen:

Een reactie posten