zaterdag 22 februari 2020

Leuke soorten tussen de bedrijven door

De laatste tijd heb ik vooral tussen de bedrijven door wat gevogeld, maar vooral ook tijdens het werk. Afgelopen week was ik bijvoorbeeld voor een vogeltelling op de Zandmotor, nabij Ter Heijde. Ondanks de harde wind was genieten! Op het strand kwam ik gelijk een groep van 18 sneeuwgorzen tegen, stond een groep drieteenstrandlopers met de kop in de wind en was zelfs een grote jager even kort ter plaatse. Heerlijk!
Sneeuwgors
Drieteenstrandlopers
Grote jager
Een telling afgelopen vrijdag op de Utrechtse Heuvelrug leverde juist weer andere soorten op, zoals boomleeuwerik, grote lijster en kleine bonte specht.
Boomleeuweriken
Grote lijster
Na de bedrijvigheden overdag was een poging om houtsnippen te vangen in de Zegenpolder helaas niet succesvol en kwam ik nog slechts één exemplaar tegen. Wel lukt het weer een waterpieper te ringen langs de Devel, waar naar schatting nog zo'n 90 waterpiepers sliepen. Overigens is het daar ook qua andere soorten nooit vervelend, met cetti's zangers, havik, ransuil en grote zilverreigers. 
Waterpieper
Heel opmerkelijk was ook de boerenzwaluw die afgelopen week werd opgemerkt bij de Gaatkensplas. Zo'n geval eind februari is werkelijk uitzonderlijk in Nederland, dus ook ik kon het niet laten om 'm op te zoeken. Tijdens mijn bezoek was hij honderden meters opgeschoven, waar hij foerageerde boven een zojuist gegierd perceel. Verrassend deze zomergast! 

Vanochtend heb ik nog wat over IJsselmonde gezworven, met name rond de Devel en in het Waalbos. Veel verrassends leverde dat niet op, maar twee grote zaagbekken op de Waal, de eerste baltsende kieviten weer in het Waalbos en twee keer een havik waren toch de moeite waard! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten