woensdag 17 juli 2019

Vogels ringen en een mooi bezoek aan de Sophia

Voor mij is deze week echt de vakantie aangebroken, en het is heerlijk om wat rond te struinen op IJsselmonde. Afgelopen maandag ving ik een ochtendje op de Rhoonse Baan, in het Buitenland van Rhoon, in de hoop op rietgorzen. Deze ving ik niet, maar met wat roodborsttapuiten, putters en een cetti's zangers was het een leuke vangst!
Cetti's zanger
Rietzanger
Roodborsttapuit
Verder telde ik nog regelmatig wat grutto's rond Ambacht en vanmiddag ben ik weer eens op de Sophiapolder. Het is een drukte van belang met meeuwen. Honderden kokmeeuwen lopen op het eiland, waaronder een bekende Deens exemplaar die in Zwijndrecht en Dordrecht al jaren overwinterd. Tussen de kokmeeuwen zie ik ook nog een adult en jonge zwartkopmeeuw. Vooral die jonge beesten zijn altijd bijzonder mooi getekend! Verder staan er ook nog een aantal geelpootmeeuwen, één pontische meeuw en lees ik nog enkele ringen af. Een Duitse grote mantelmeeuw is wel de leukste!
Jonge zwartkopmeeuw
Adult geelpootmeeuw
Qua steltlopers levert het bezoek helaas weinig verrassend op. Wel foerageren weer ruim 300 kemphanen op het eiland en de nodige kluten, tureluurs en grutto's, maar een verdwaalde zeldzaamheid ontbreekt. Ook de aantallen scholeksters zijn weer opvallend hoog, met daartussen ook eindelijk een geringd exemplaar! Het blijkt een broedvogel te zijn uit Houten, die wellicht al rustig naar het zuiden aan het afzakken is. Erg leuk! 
Houtse scholekster
Eenmaal weer terug bij de aanlegsteiger langs de Veersedijk horen we op de Galgenplaat nog een roepende grauwe vliegenvanger, een ijsvogel en een jonge havik. Tot slot komt ook nog een mooi mannetje zuidelijke keizerlibel over de Strooppot gevlogen. Een leuke afsluiting van een toch wel mooi bezoek aan de Sophiapolder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten