zaterdag 6 juli 2019

Tellingen...

Het broedseizoen zit er al bijna op, maar vanochtend moet ik nog een broedvogeltelling doen in Hitland. In dit recreatiegebied is het echt alweer een stuk stiller dan eerder dit seizoen, maar toch zijn veel tjiftjaffen en zwartkoppen nog aan het zingen. Vermoedelijk voor vervolglegsels. Naast deze algemene soorten is het gelukkig ook nog wat afwisselender met nog een enkele spotvogel, boomvalk, enkele waterrallen en een prachtig sperwernest. Dit nest zit vlak langs het pad, en de vijf jongen worden nu ook gewoon gevoerd terwijl je op het pad staat. Prachtig om te zien!
Sperwers op nest
Als ik de telling heb afgerond ga ik door richting het volgende project. In de Hoeksche Waard moet ik namelijk nog een achttal akkerranden tellen voor insecten. Met name zweefvliegen en andere plaagbestrijders moeten in kaart gebracht worden, en dit zitten er volop! Ook tref ik in sommige akkerranden honderden rode soldaatjes. Een leuk gezicht! Verder is het overigens niet heel afwisselend, met nog wat gele kwikstaarten, enkele ringmussen en een paar greppelsprinkhanen.
Rode soldaatjes op pastinaak
Eenmaal weer op IJsselmonde tel ik nog de Crezée- en Sophiapolder, maar een leuke steltloper levert dat helaas nog niet op. Wel zie ik bijna 400 kemphanen op de Sophiapolder, een paar geelpootmeeuwen en lijken de grutto's veel jongen te hebben dit jaar. Goed nieuws! Ook opmerkelijk is een flinke verzameling van moeders en kuikens krakeenden op de Sophiapolder.
Krakeenden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten