zaterdag 10 januari 2015

Winderig rondje door Zuid-Holland

Vandaag besluiten Herman van den Brand, Laurens van de Wind en ik weer eens een rondje door Nederland te maken om wat leuke soorten op te rollen. We beginnen bij de kleine burgemeester van die al enkele dagen in Amsterdam verblijft, maar we blijken flink te vroeg te zijn. Op de locatie zijn nog geen meeuwen te bekennen dus Amsterdam ligt al weer snel achter ons. Aangezien in Zuid-Holland ook nog genoeg te halen valt besluiten we er toch maar een rondje Zuid-Holland van te maken. Voordat we onze geliefde provincie weer inrijden nemen we eerst nog een kijkje in Heemstede waar gisteren midden in een wijk een bonte kraai was gefotografeerd. Tot onze grote verbazing duurt het niet lang voordat we het beest midden in de woonwijk hebben gevonden, geinig!
Bonte kraai
De volgende bestemming is de binnenwatering van Katwijk waar de laatste tijd weleens een grote burgemeester wil zitten. Vandaag is dat niet het geval en veel meeuwen zitten er ook niet. We verlaten deze uithoek van Zuid-Holland dan ook maar weer snel en werpen nog even een blik in de polders voor Wassenaar voor de raven. Ook die werken niet mee. Dan maar richting de Starrevaart voor de vier zwarte ibissen.

Op de grote plas zitten ze niet dus we steken de snelweg over om in de polder naar het groepje te zoeken. In de slootjes waar ze normaal lopen zien we ze niet totdat het groepje pal naast de weg blijkt te zitten. Gaaf!
Zwarte ibissen
Ook in Scheveningen is even later geen grote burgemeester aanwezig, maar door de harde zuidwesterstorm is het buiten de auto eigenlijk niet te doen om een beetje te vogelen. Scheveningen is dan ook weer gauw verlaten om een poging te wagen voor de huiskraaien bij Hoek van Holland. Ook die blijken helaas onvindbaar.
Scheveningen
De groep kleine rietganzen in de Duifpolder bij Schipluiden werkt even later gelukkig wel mee en is snel gevonden. Een kleine zilverreiger hier in de polder is een leuke bijkomstigheid!

Elders in de polder, meer richting Vlaardingen, zien we nog een paartje krooneenden waarna we weer koers zetten richting Rotterdam. Op de vuiloverslag bij Heijplaat is een pontische meeuw snel gevonden en bij Poortugaal zien we zodra we uit de auto zijn het bekende groepje goudvinken. Hierna houden we het wel voor gezien voor vandaag en rond een uur of drie zijn we weer in Ambacht na een winderig rondje door Zuid-Holland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten