vrijdag 30 januari 2015

Ruigpootbuizerd en schitterende bever op 'ons' eilandje

Vanaf vandaag ben ik een tweetal weken vrij. Vanochtend dus maar gelijk op de fiets gestapt met Laurens van der Padt, het is namelijk heerlijk weer een er licht een prettig laagje sneeuw! Eerst rijden we nog even door Ambacht en Zwijndrecht voor de kokmeeuwen. Dat levert 1 nieuwe Deense kokmeeuw op en verder bekende exemplaren uit Litouwen, Zweden, Duitsland en Polen.

De eerstvolgende bestemming buiten de bebouwde kom is hierna Polder de Hooge Nesse. Hier overwintert namelijk een groepje baardmannen, hoog tijd dus om die op de IJsselmondejaarlijst te zetten. Een ronde door het gebied levert helaas niet de gewenste baardmannetjes op. Wel zien en horen we enkele waterral, watersnippen en wat matkoppen, en is een ree die opeens voor ons wegrent eigenlijk wel de leukste waarneming. Het is pas de eerste waarneming in de Zwijndrechtse Waard sinds 2000! Verder speculeren we nog even over een ruigpootbuizerd die hier helemaal niet zou misstaan, die komt vast nog wel eens!

We gaan hierna richting de Oude-Maas waar een mannetje brilduiker snel is gevonden, ook die telt nog voor de jaarlijst. Als we langs de achterkant van Polder de Hooge Nesse rijden zien we nu wel een buizerd in de boom zitten. We willen gewoon doorfietsen maar als hij opvliegt is van dat willen geen spraken meer: dit is gewoon een ruigpoot!! De vogel jaagt ongeveer een kwartiertje door het gebied waarbij hij zich bijzonder fraai laat bekijken. Zonder iets te vangen verdwijnt hij daarna over de Oude-Maas richting zuid. Na een korte foto-inspectie op www.waarneming.nl blijkt het te gaan om 1 van de 2 ruigpootbuizerds die de gehele winter al verblijven in het Oudeland van Strijen. Aardig van 'm om even naar IJsselmonde te komen!

Ruigpootbuizerd
We fietsen hierna nog via Heerjansdam terug richting Ambacht. In de Molenwei levert een struintocht door een stuk bosjes de gehoopt houtsnippen op waarna we in Ambacht nog even besluiten over te stappen naar de auto. Uiteraard wordt eerst Heijplaat gecheckt waar we naast een Nederlandse en Duitse zilvermeeuw nog pontische en geelpootmeeuwen en de bekende bonte kraai zien. 
Geelpootmeeuw 3kj
We zoeken hierna een uurtje nabij het Delta-ziekenhuis bij Poortugaal naar een zwarte mees, maar die blijft helaas onvindbaar. Wel zitten er veel goudhanen, wat matkoppen en zien we nog een tweetal appelvinken.

Om vandaag alsnog af te rekenen met de baardmannen op IJsselmonde stoppen we nog even bij de Rhoonse grienden. Helaas is het ook nu weer angstvallig stil in het riet.. Als we weer teruglopen naar de auto krijgen we een tip van een wandelaar dat er een stukje verderop een bever op zijn burcht ligt te slapen. Dat willen we natuurlijk wel even zien. We zoeken allemaal diep tussen de wilgen naar een glimp van het dier, als we opeens vlak langs het pad het monster op zijn burcht zien liggen. Wat een joekel!! 
Bever
Hij ligt heerlijk rustig te pitten op z'n burcht en stoort zich aan niets of niemand. Hij staart wat voor zicht uit, gaapt af en toe hartgrondig en knaagt af en toe wat aan een wilgenstengeltje. Het is natuurlijk ook wel een lui leventje om zo tussen, in en onder je voedsel te leven...Vermoedelijk moest hij door de extra hoge waterstand van vanochtend zijn burcht verlaten en is er bovenop gaan zitten. Het waterpeil daalde maar Mister Bever dacht 'bekijk het maar' en bleef lekker bovenop pitten. Wat een schitterend beest! Heel wat gaver dan die baardmannetjes...

Bever
Al met al een erg prettige daagje zo op IJsselmonde met ruigpootbuizerd of toch die bever als hoogtepunt van de dag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten