vrijdag 23 september 2022

Afwisselende vangochtend in Meijendel

De afgelopen week was het niet vervelend om nog een planteninventarisatie op de Westplaat af te maken. Dat leverde mijn eerste bladkoningen van het jaar op, maar ook nog een schitterende velduil, de eerste oeverpiepers en soorten als bontbekplevier, bonte vliegenvanger en zilverplevier. Treurig was nog de vondst van één van de jonge slechtvalken van de elektriciteitscentrale op de Maasvlakte van dit jaar, zonde...

Slechtvalk

Vanochtend was ik dankzij een goede weersvoorspelling weer eens op de ringbaan in Meijendel. We zijn totaal met z'n vieren en vangen uiteindelijk 144 vogels, dus het gaat lekker de hele ochtend door. De bulk bestond zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar uit zwartkoppen, maar ook de roodborsten en pimpelmezen dienden zich al aan. Bovendien lukte het ook om de eerste grote gele kwikstaart weer van het jaar met het slagnet te vangen. Altijd leuk! 
Tjiftjaf

Ook de rest van de ochtend lag het slagnet niet niks te doen, want de graspiepertrek is ook weer begonnen wat weer enkele exemplaren opleverde. Altijd leuk die piepers natuurlijk en een mooie opmaat naar het waterpieperseizoen. Een boompieper die ik tijdens één van de laatste rondjes uit het net kon vissen was daar bovenop nog een mooie aanvulling en afsluiter van de dag, waarop we o.a. ook nog een ijsvogel konden ringen. Een bladkoning zat de hele ochtend consequent naast de baan te roepen en belandde helaas niet in de netten, en ook diverse overvliegende sijzen lieten zich helaas niet verleiden. Volgende keer nóg beter dan maar. 


Graspieper - 1kj


Boompieper - 1kj 
Voor de totalen, zie hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten