vrijdag 16 september 2022

Zeetrek en mooie avondvangst

Dit weekend was er voor zeektrek een aardige windvoorspelling opgegeven. Omdat ik morgenochtend een excursie moet leiden en de wind vandaag ook goed leek te zijn, zit ik om 7:00 aan de Maasmond. Op de Tweede Maasvlakte worden volop windmolens gebouwd, waardoor daar helaas geen toegankelijke plek is. Vanaf de Maasmond kan het echter ook aardig zijn en met een noordwestenwind (5 bft) moet er toch van alles kunnen. Uiteindelijk groeit de groep tot ca. 15 man en is het de hele ochtend onderhoudend, maar niet bijzonder goed.

Van de grote aantallen grauwe pijlstormvogels op Westkapelle krijgen we helemaal niks mee. Deze vliegen met name naar noord en vanaf de Maasmond heb je dan geen enkele kans. Wat de zeesoorten betreft zijn het vooral de kleine jagers (14 exemplaren) die de dienst uit maken, en drie juveniele kleinste jagers die toch wel zeker één van de hoogtepunten vormen. Twee exemplaren besluiten niet helemaal om de Maasvlakte heen te vliegen en steken dus binnendoor, waarvan eentje recht over ons heen. Schitterend! Een ander hoogtepunt van de ochtend is een rosse franjepoot, die precies tijdens een stortbui door de Waterweg komt en vlak onder de blokken langs flapt. Schitterend! 

Ook een vaal stormvogeltje is een aangename verrassing, altijd leuk om die zeekunsternaars te zien. Aantallen zijn er verder niet, maar een noordse stern, dwergmeeuw, paarse strandloper, zwarte stern, de eerste rotganzen en een jan-van-gent maken het tot een leuk gevulde telling. 

Vanavond is de wind gaan liggen, zodat ik met Rutger Plaisier een poging ga doen in de Zegenpolder om uilen en evt. andere leuke soorten te vangen. In de polder lijkt sprake van een toename in aantallen muizen en daarmee ook de aantallen uilen. Er staat nog een aardig windje en er valt ook nog een spetter regen, maar desalniettemin was het een mooie avond. Uilen vingen we helaas niet, maar de netten op een plasje leverde leuke soorten op, waaronder drie watersnippen en ook het eerste bokje weer! 

Bokje
In de grofmazige netten belandden verder nog een vrouwtje wintertaling en een witgatje, terwijl we tijdens de controle van de netten ook een porseleinhoen meende weg te zien vliegen. En zowaar, bij het volgende rondje konden we deze schitterende ral uit het net halen. Ondanks dat ik al meerdere exemplaren van deze soort ringde blijven ze natuurlijk schitterend, zeker ook omdat het op het eiland gewoon een lastige soort is en dit pas het eerste najaarsgeval. Hopelijk volgen later in het jaar nog de uilen! 

Witgat

Wintertaling


Porseleinhoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten