dinsdag 19 april 2022

Waalbos en een Italiaanse mus

Vanochtend struin ik na een overlegje met Staatsbosbeheer het hele Waalbos door om de paartje scholekster, kievit en tureluur weer in beeld te brengen. En natuurlijk altijd hopen op een zeldzaamheid in deze tijd van het jaar... Als ik aankom rijden lukt dat laatste gelijk, want ik word verrast door een redelijk laagvliegende reuzenstern boven de Waal! De vogel vliegt echter hard door en als snel buigt hij af, maakt wat hoogte en gaat hard door richting noordoost. Gaaf! Reuzensterns blijven zeldzaamheden op IJsselmonde met slechts enkele gevallen per jaar, altijd op doortrek van en naar de broedgebieden in Scandinavië.

In het Waalbos zitten gelukkig weer de nodige kieviten, ruim 20 paartjes. Ook zijn weer zo'n 5 paar tureluur aanwezig, waaronder ook weer het geringde exemplaar uit Portugal die nu voor het derde jaar op rij in het gebied broedt. In de bosschages en rietstroken hoor ik o.a. nog een snor en nachtegalen, maar het gezang wordt met name gedomineerd door rietzanger. Een enkele roodborsttapuit is in het gebied aanwezig. 
Tureluurs

Ook de kneuen breng ik in beeld in het gebied, want deze soort broedt vaak samen in grotere bramencomplexen. Belangrijk om die stukken dus goed te sparen tijdens het beheer in het gebied, want een paar jaar geleden is een bramenstruweel met zeker 10-15 paartjes verloren gegaan... Totaal broeden er nu wel 10-15 paar in het gebied, waaronder een 'kolonie' van zeker acht paartjes. 

Locatie kolonie kneu

Kneu

Als ik uitgevogeld is het alweer in de loop van de middag en heb ik me Laurens van der Wind afgesproken om richting Garderen af te reizen. Net voor de Pasen werd daar in een tuin namelijk een mannetje Italiaanse mus ontdekt. De vogel bleek gepaard met een vrouwtje huismus en ook te broeden, maar om de drukte wat te voorkomen werd de vogel in eerste instantie stil gehouden. Aangezien het toch een broedgeval betrof hadden we ook niet veel haast, maar na enkele dagen is het toch wel tijd geworden voor deze nieuwe soort voor Nederland. 
Nestplaats Italiaanse mus

Italiaanse mussen broeden zoals de naam al doet vermoeden in Italië en slechts een enkel geval is bekend uit Noord(west)-Europa. Het is in potentie wel een dwaalgast, hetzij met behulp van de mens (met vrachtwagens meegelift) of gewoon op eigen kracht. Reden genoeg om deze 'huismus' met witte wang en egale pet te gaan bekijken. Dat blijkt bij aankomst nog niet zo makkelijk, want de vogel is al drie kwartier niet gezien. Posten dus maar bij de dakpan op nr. 6, en na 20 minuten is het raak. Het bewuste exemplaar komt met wat nestmateriaal aangevlogen, kijkt even rond en duikt onder de dakpan. Dat was het dan, want in de daaropvolgende minuten blijft het stil. Aangezien we de files toe zien nemen, besluiten we maar gelijk huiswaarts te keren. Na de zanggors en ringsnavelmeeuw de derde nieuwe van het jaar! 
Huismus (Italiaanse mus was te snel weg...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten