zaterdag 30 april 2022

Nuttig voorbereidingsrondje

Vandaag heb ik met Laurens van der Wind een goede voorbereidingsronde getroffen voor de Big Day, en dat leverde toch weer nuttige informatie op. Na bij de Devel nog weer de grote zee-eend gezien te hebben, troffen we in een bosje bij Heerjansdam in de vroege ochtend een slapende sperwer op een tak. Een goede plek dus om te onthouden, want sperwer kan altijd lastig zijn en kost ons vaak veel moeite! 
Sperwer

In de Zuidpolder bleken de zomertalingen echt verdwenen helaas, maar er hangt nu wel een geelpootmeeuw rond in het gebied. Ook zeker geen makkelijke soort in deze tijd van het jaar op IJsselmonde. Ook de middelste zaagbekken bij de bouwdok blijken even later echt foetsie, jammer! 

Geelpootmeeuw - 3kj

In Rhoon zoeken we ook weer langs de Koedood naar zomertalingen, maar ook daar zijn ze verdwenen. Net als vorig jaar hebben we dit jaar dus geen broedgeval op het eiland en wordt zomertaling alleen op doortrek gezien. Toch jammer dat de soort zo is verdwenen als broedvogel, maar we hebben het er mee te doen. Een overvliegend tweetal dwergmeeuwen in een groepje kokmeeuwen is nog een leuke verrassing, net als een overvliegende sijs. Dat zijn de soorten die het verschil op een Big Day maken...

Rondom Bos Valckesteijn checken we nog wat plekken voor appel- en goudvinken, maar die laatste lijken ook in ieder geval van de bekende plekken verdwenen. Goudvinken zijn echter dusdanig stiekeme vogels dat ik niet uitsluit dat ze toch nog wel ergens broeden, maar voor de Big Day moeten we ze laten schieten. We treffen nog wel een witgat in ene plasje, ook altijd een soort die heel lastig is in deze tijd van het jaar. Ook een plek voor goudhaan blijkt niet bezet in Rhoon, zodat we besluiten de volkstuinencomplexen in Rotterdam-Zuid eens te gaan proberen. Het is bekend dat daar jaarlijks meerdere paren goudhanen broeden in tuintjes met veel naaldbomen, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig. In het derde complex dat we checken is het pas raak, maar we treffen wel gelijk een voerend mannetje. Bingo dus voor volgende week, waarna we een geslaagde ochtendronde afronden. 

Al met al een nuttig rondje en volgende week moet maar blijken wat het daadwerkelijk heeft opgeleverd... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten