vrijdag 15 april 2022

De tijd van veel (betaald) vogels kijken is weer aangebroken!

De tijd van het jaar is weer aangebroken dat vrijwel elke dag van de week begint met een broedvogeltelling. Veel vogels kijken dus, waarbij de tijd voor computerzaken weer wat naar de achtergrond verdwijnt en het werk buiten gebeurd. Heerlijk dus! 

Kandelaartje en ruw vergeet-me-nietje

Blauwborst

Akkervogeltellingen in de Hoeksche Waard leveren niet veel akkervogels op, maar wel veel zwartkopmeeuwen bijvoorbeeld. Een soort die erg  talrijk is geworden, in tegenstelling tot soorten als veldleeuwerik en graspieper. Een ronde door Zeeland voor akkervogels de afgelopen week leverde nog een veel triester beeld op. Op Zuid en Noord-Beveland vonden we heel weinig kieviten en scholeksters, maar nota bene wel drie schitterende morinelplevieren. Blijft een gave soort om te zien en zeker om zo als verrassing tegenaan te lopen! 

Morinelplevier

Ook het broedvogels tellen in het Voornes Duin leverde leuke soorten op. Typische aprilsoorten als beflijster maakte de tellingen met weer de eerste boompiepers en gekraagde roodstaarten extra leuk. Verder is het natuurlijk fantastisch om deze gebieden te tellen, met hoge aantallen van soorten als kneu en nachtegaal en kan je ook nog tegen echte zeldzaamheden aanlopen. Dat betrof dit deze ronde zowaar een mooie draaihals, één van mijn favoriete soorten! 

Ook tel ik dit jaar het gebied ten zuiden van de Langeweg in Zwijndrecht, aangezien daar waarschijnlijk ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gepland staan. Nu zijn het nog akkers en een boomgaard, waar nog zo'n tien paar kieviten zitten en ik vond ook nog een paartje ringmus. Een hele zeldzame broedvogel in de Zwijndrechtse waard met waarschijnlijk max. 3-5 paartjes.

Torenvalk en holenduif

 

Ringmus (links)

Ten slotte ben ik dit seizoen ook druk met een nieuw kleurringprojectje, namelijk van huismussen. In een woonwijkje dat gesloopt gaat worden in Ambacht willen we de mussen blijven vogel, dus vandaar dat ik er zoveel mogelijk probeer te kleurringen. Dat bleek overigens niet makkelijk, want huismussen zijn enorm risicomijdend, dus als er iets niet aan de haak is zijn ze foetsie... Desalniettemin begint het te lopen met nu ca. 20 geringde vogels. Erg leuk! 

Huismus Bm/WG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten