vrijdag 13 augustus 2021

Nazomers vogelen op Voorne en Flakkee

Nu ik nog vakantie heb is het nog even profiteren van de vrijheid. Vandaag ga ik dus weer op pad richting Voorne-Putten en Goerree-Overflakkee, maar besluit eens te beginnen bij de Westplaat. Een schitterende plek voor steltlopers, waar maar minimaal wordt gezocht naar goede soorten. Het water staat vanochtend al hoog als ik aankom (opkomend tij is het beste), maar er lopen wel ruim 100 rosse grutto's en de nodige zilverplevieren, bontbekplevieren, regenwulp en een enkele kanoet. Wulpen en scholeksters zijn hier altijd het ruimst vertegenwoordigst, met honderden, zo niet duizenden exemplaren. Boven dit alles vliegen enige tijd twee visarenden rond, waarvan eentje met vis. Leuk! Een soort die hier altijd wel aanwezig is in het najaar.

Visarenden

Poolse kokmeeuw B-T1W5

Zilverplevieren

Een boompieper trekt over en in de duindoorns zitten nog de nodige braamsluipers, goudvinken en blauwborsten. Enkele slikstukjes nabij het Distripark op de Maasvlakte leveren alleen de gebruikelijke oeverlopers en witgatjes op, waarna de Strypse Wetering weer aan de beurt is. Altijd een mooie plek voor steltlopers, en ook nu lopen er de nodige bosruiters, bontbekplevieren, goudplevieren, groenpootruiters en een waterral.

 Bosruiter

Vanaf de Buitenhaven van Stellendam kijk ik even later uit over de Kwade Hoek, waar dichtbij helaas geen groepen steltlopers zitten. Op grote afstand zitten nog wel drie visarenden op de palen en opeens valt mijn oog op een tweetal reuzensterns. Een schaarse soort in de Delta. Een adult met een jong beest, die zich fraai laten zien! 

Adult (onder) en 1kj reuzenstern
Via de Zuiderdieppolder ga ik nog richting Markenje en vogel vervolgens langs de noordrand van de Grevelingen richting het oosten. Onderweg check ik zoveel mogelijk akkers en hier en daar zijn oude kreken ook altijd de moeite waard. Een flinke groep goudplevieren kom ik tegen, maar ook enkele (tamme) exemplaren. Verder nog een groep van ruim 20 zwartkopmeeuwen, wat bontbekplevieren en groenpootruiters, dus het is lekker vogelen! 


Goudplevier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten