maandag 7 juni 2021

Steenarenddip met wat verzachtende waarnemingen

Afgelopen zaterdag was ik weer eens in het Waalbos. Het is daar een buitengewoon goed jaar voor kieviten en ik zag dan ook diverse jongen rondvliegen. Mooi! Ook de tureluurs lopen nu rond met kuikens, waaronder een geringd exemplaar die op zijn overwinteringsplek in Portugal is geringd. Toch leuk! Roodborsttapuiten zijn dit jaar ook toegenomen in het gebied en alarmeerden ook volop. Fraaie beestjes! 

Roodborsttapuit - man

Tureluurkuiken

Geringde tureluur

Verder kon ik natuurlijk de afgelopen dag ook nog de nodige kieviten ringen. Diverse jongen vliegen al rond, dus dat is mooi! Het is nu in ieder geval al beter dan volgend jaar, dankzij het natte voorjaar doen ze het goed. 

Ze blijven leuk - hier een wat ouder kievitskuiken

Tijdens het thuiswerken wordt ik vanochtend weer eens opgeschrikt door de melding van een steenarend. Het is alweer een paar weken terug dat die voor het laatst was gezien, maar vanochtend was het dus weer zover. Het beest vloog over de Hoge Veluwe naar het oosten. Best wel een kans dat hij dan nu weer op het vliegveld Deelen zat dacht ik, dus met Laurens van der Wind rond 12u die kant opgegaan. We besluiten deze keer vanaf het Landgoed Vrijland te gaan posten. 

Het is lekker zinderend warm, maar uit de bosrand valt het niet tegen. Uit de akker roept een kwartel en op diverse plaatsen zijn buizerds aan het zweven. Van de steenarend helaas geen spoor en het blijft rustig in de lucht. Wel passeert nog een boomvalk en zweeft even een tweetal wespendieven boven ons, terwijl de veldleeuweriken non-stop doorzingen. 

Uitzicht op het bosje waar de steenarend enkele malen in zat

Wespendieven

Rond half 5 taaien we toch af om weer op tijd thuis te zijn. Teruglopend treffen we nog een bruine vuurvlinder, maar even later is een aardbeivlinder nog een leukere verrassing. Dankzij wat leuke waarnemingen viel deze dip van de steenarend die al maanden in Nederland rondhangt toch weer wat mee... 

Aardbeivlinder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten