dinsdag 8 juni 2021

Kluten ringen en een snor in Ambacht!

Deze ochtend ben ik weer met enkele vogelaars uit Ambacht in alle vroegte in de Crezéepolder. Net als afgelopen jaar willen we namelijk weer zoveel mogelijk jonge kluten ringen. Het afgelopen jaar heeft dat toch een aantal leuke aflezingen opgeleverd. Zo werden twee exemplaren in het vroege najaar op een ruiplaats afgelezen in de Oostvaardersplassen, terwijl in de winter een exemplaar in Frankrijk werd dood gevonden en er eentje in het zuiden van Engeland werd afgelezen. Dit voorjaar zijn op twee plekken in Zuidwest-Nederland individuen afgelezen, maar van een broedvogel ergens is helaas nog geen sprake.

Nu lopen in de Crezéepolder weer volop kuikens rond, van het eerste deel van de bijna 100 nesten van kluten in het terrein. Uiteindelijk lukt het ons om 8 exemplaren te ringen. Daar zitten al enkele grote exemplaren bij. Enkele hele jonge kuikens laten we nog zwemmen. En nu hopen op de eerste aflezingen weer! 

WPBE


Kluut WCB6

Tijdens het ringen begint in het riet in de zuidoosthoek van de polder nog een snor te zingen. Eindelijk! Het hele seizoen zit tenminste al één snor in het noordelijke deel, maar dit exemplaar zit nu op Ambachts grondgebied. Voor mij is het daarmee mijn 222ste soort in de gemeente, nadat ik eerder dit jaar al grote karekiet en reuzenstern kon bijschrijven. Een geslaagd ochtendje zo! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten