zaterdag 9 april 2016

Voorjaarsvogelen in de Delta

Voor vandaag is weer flink mooi weer opgegeven dus met Laurens van de Wind besluit ik een rondje door de Delta te gaan maken. We beginnen op de Maasvlakte, want wie weet is dat de plek wel waar ook een alpenheggenmus is neergeploft. Na een paar uurtjes rondlopen en rijden blijkt het echter flink rustig te zijn zoals dat meestal wel het geval is in het voorjaar.
Maasmond
We zien uiteindelijk nog wat tjiftjaffen, een fitis, wat zwarte roodstaarten, 3 paartjes patrijs, een kuifaalscholver, wat zwarte zee-eenden en een tiental tapuiten. Een groepje baltsende eiders krijgen echter wellicht de meeste aandacht, wat een schitterend geluid maken die mannetjes toch met hun keel en eigenlijk een bizarre eend als je 'm goed bekijkt.



Eiders
Het Oostvoornse meer wordt hierna nog even gescand en dat levert nog een groepje kuifduikers, wat geoorde futen, een cetti's zanger en nog twee zeekoeten op. De Strypse Wetering bij Rockanje blijkt er even later ook weer mooi bij te liggen, maar verder dan flink wat grutto's, tureluurs en wat kleine plevieren komen we niet. Een klein weilandje naast Spijkenisse is hierna de volgende bestemming, aangezien daar een kol- en toendrarietgans rond zouden moeten lopen. We zien helaas alleen de kolgans, maar aangezien die wel een lamme vleugel heeft biedt dat natuurlijk wel mogelijkheden voor de ZH-big day die er weer aan zit te komen. 
Kolgans
Ook checken we even later het Quakjeswater voor datzelfde doel, maar kleine zilverreigers krijgen we hier helaas niet te zien. Wel is altijd leuk om naar zo'n bedrijvige kolonie aalscholvers en lepelaars te kijken. Een prachtig plekje! 
Quakjeswater
 In Stellendam krijg ik een telefoontje dat ik rond 14u thuis moet zijn. Dat is jammer, want we hadden nog wel het één en ander op het programma staan. Snel dus maar door naar de dingen die we nog 'moeten' voor de eeuwige maandlijst. De zwarte zeekoet op de Brouwersdam is het eerste slachtoffer, maar die blijkt (vermoedelijk door laag water) helaas afwezig. De route gaat nu Zeeland in waar de grote zee-eend even later gelukkig wel goed meewerkt. Niet ver daarvandaan, in de Prunje, zijn de poelruiter en kleine geelpootruiter ook snel gevonden in hetzelfde plasje. Leuk! Al eens eerder zag ik deze twee soorten bij elkaar foerageren overigens...
Poelruiter (rechts)
De flamingo's van Battenoord zien we even later op een paar kilometer afstand vanaf de Grevelingendam, waardoor we nog tijd maken om de ijsduiker van het Volkerakmeer nog even te doen. Die blijkt ook snel gevonden en tevens zitten hier nog wat strandplevieren, de eerste weer van het jaar! 


Eenmaal weer thuis gaan we maar direct per fiets richting de Sophiapolder. Als ik daar aankom blijkt er zowaar een mannetje krooneend rond te dobberen, dat is natuurlijk een fijne voor de IJsselmondejaarlijst! Ook de andere leuke eend, de Amerikaanse wintertaling, blijkt na twee weken nog steeds aanwezig en laat zich ook leuk bekijken. 
Amerikaanse wintertaling
Verder is het op het eiland rustig met nog zo'n 150 grutto's (waaronder geringde uit IJsland en Portugal), de eerste lepelaar weer, maar liefst 17 kleine plevieren en nog 2 overvliegende zwartkopmeeuwen. 
Zwartkopmeeuwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten